Voittoisan tiimin kuvasi Teemu Heljo.

Aura-autojen Apuri voitti Staran innovaatiokisan

Team Karttis Karttakeskuksesta ylsi voittoon StreetReboot-innovaatiokisan huipentaneessa hackathonissa 6.-7.10. Karttiksen kehittelemä Apuri ehdottaa optimoituja ajoreittejä Helsingin talvikunnossapidon töihin. Palvelu yhdistelee keli- ja työtietoja sekä tietoa katujen hoitoluokituksista.

Apuri ehdottaa, missä järjestyksessä alueet ja kadut kannattaisi hoitaa, mutta päätös jää aina kuskille. Palvelu mukautuu kuskin päätöksiin ja tekee niiden pohjalta uusia ehdotuksia. Palvelu on sovellettavissa myös muihin toimintoihin kuin talvikunnossapitoon.

– Karttiksen valttina oli käyttäjälähtöisyys ja ihmistoiminnan huomioiminen. He myös kutsuivat muut yritykset kehittämään palvelua kanssaan, kertoo kilpailun tuomaristoon kuulunut Staran logistiikan yksikönjohtaja Sami Aherva.  

Voittaneen tiimin ideaa kehitellään 20 000 euron pilottiprojektina Kalasatamassa talvella 2017–2018. Kunniamaininnan kisassa saivat Oulun yliopiston tiimi Medintrex ja ohjelmistoyritys Twenty Hexagonsin tiimi.

Arvokkaat tietovarannot auki

Loppukilpailun tiimit työstivät raakadataa, jota Staran hyötyajoneuvot ovat keränneet tekemästään työstä ja kulkemistaan reiteistä. Raakadataa on kerätty ajoneuvoihin kiinnitetyillä antureilla sekä kuljettajien mobiilisovelluksilla.

Hyötyajoneuvojen käytön tehostamisen lisäksi kisa toimi koelaboratoriona kaupungin tietovarantojen avaamiselle ja uudenlaiselle yhteistyölle dataosaajien ja kaupungin kesken. Tavoitteena on sekä parantaa kaupungin palveluja että luoda yrityksille liiketoiminnan mahdollisuuksia.

Innovaatiokilpailu on osa isompaa kokonaisuutta, jolla Helsingistä rakennetaan älykästä kaupunkia. Jatkoa seuraa pian, sillä innovaatiokisan jatko-osa StreetReboot 2 järjestetään 24-25.11.2017 osana Hackjunction-tapahtumaa Otaniemessä.

Taustalla 6Aika-strategia

Kilpailu oli osa kaksivuotista Euroopan unionin aluerahaston tukemaa Massadata kaupunkiympäristön ja -liikenteen kehittämisessä sekä innovaatioalustana palvelulle ja liiketoiminnalle -hanketta, jossa Helsingin ja Tampereen kaupungit sekä Tampereen yliopiston tutkimus- ja koulutuskeskus Synergos edistävät kaupunkien tuottaman massadatan hyödyntämistä. Hanke kytkeytyy 6Aika-strategiaan.

StreetReboot-innovaatiokilpailu »

Reboot the City - Massadata kaupunkiympäristön ja liikenteen
kehittämisessä sekä innovaatioalustana palveluille ja liiketoiminnalle »