Staran aura-autot puhdistavat Helsingin katuja lumesta.

Talvien lumikuormissa huimia eroja – Staran ensilumikisassa arvuutellaan, milloin lumi sataa Helsingissä

Talvi 2020-2021 oli poikkeuksellisen luminen Helsingissä. Lumikuormia kertyi reilusti yli satatuhatta, kun sitä aiempana talvena niitä tuli vain sata. Staran ensilumikisassa arvuutellaan päivää, jolloin lumitöihin tarvitaan aura-autoja.

- Aurausta vaativa ensilumi on Helsingissä satanut useimmiten marraskuun puolivälin jälkeen. Talven lumimäärien suuri vaihtelu tekee talvihoitoon varautumisesta haasteellista, kun kalusto ja henkilöstö pitää mitoittaa niin runsas- kuin vähälumisiinkiin talviin, yksikönjohtaja Ville Alatyppö Starasta sanoo.

Ensilumikisan voittajalle suksipaketti

Staran perinteisessä kisassa arvuutellaan päivää, jolloin aurausta vaativa ensilumi sataa Helsinkiin. Oikein arvanneiden kesken arvotaan vapaavalintainen suksipaketti.

Kisan sääntöjen mukaan ensilumi katsotaan sataneeksi, kun kolme Staran kuudesta hoitopiiristä ryhtyy lumitöihin. Aura-autoja tarvitaan, kun sulamatonta lunta kertyy maahan viitisen senttiä. Viime talvena kisa ratkesi vasta 29. joulukuuta, kun lumitöitä tehtiin ympäri Helsinkiä auraamalla pääkadut ja tärkeimmät kävelyn ja pyöräilyn reitit.

Kilpailuun voi osallistua verkkolomakkeella.

Ensilumikisan vastausaika päättyy perjantaina 26. marraskuuta 2021. Jos ensilumi aurataan ennen vastausajan päättymistä, hyväksytään viimeistään lumisadetta edeltävänä päivänä saapuneet vastaukset. Jos vastaaja jättää arvauksia useamman kuin yhden, vain ensimmäinen arvaus otetaan huomioon.

Liukasta jo ennen ensilunta

Alatyppö muistuttaa, että jo nyt on syytä olla varovainen liikenteessä, sillä tienpinnat ovat liukkaita heti yöpakkasten alettua. Myös kaduille putoavat lehdet voivat lisätä liukkautta.

- Pidämme kadut turvallisina ja ajokunnossa liukkaudentorjunnalla eli hiekoittamalla ja välillä suolaamalla.

Stara hoitaa talvityöt noin 70 prosenttisesti Helsingin katualasta. Yksityiset urakoitsijat vastaavat lopusta. Haastavimmat lumityöt kantakaupungin kapeilla ja täyteen pysäköidyillä kaduilla ovat Staran vastuulla.

Kovien lumisateiden aikaan työt priorisoidaan niin, että asuntokatujen vuoro tulee pääkatujen ja joukkoliikennekatujen jälkeen. Yhä uuden lumen sataessa syrjäisempien asuntokatujen auraus väistämättä viivästyy.


Kuva: Niklas Sjöblom