Kirvesmies asennetaa julkisivulaudoitusta.

Kaarelan hirsikoulu on Helsingin vanhimpia kouluja – Stara peruskorjaa sen vanhaa rakennustapaa kunnioittaen

Helsingin kaupungin liikelaitos Stara kunnostaa parhaillaan vuonna 1893 valmistunutta Hoplaxskolanin Kaarelan-yksikön hirsirunkoista sivurakennusta Sorolantiellä. Peruskorjaus valmistuu syksyllä 2021.

– Olemme suorastaan innoissamme tällaisen harvinaisen hirsirakennuksen korjaamisesta. Palautamme huonoon kuntoon päässeen rakennuksen alkuperäiseen asuunsa, mutta tietenkin modernilla talotekniikalla höystettynä, Staran rakennuspäällikkö Jari Mikkola sanoo.

Stara peruskorjaa hirsikoulun Helsingin kaupunginmuseon ohjeiden mukaan vanhaa kunnioittaen. Julkisivuvärit vastaavat alkuperäisiä ja ikkunakruunut, eli ikkunoiden ympärillä olevat koristelistat, tehdään vanhojen mallien mukaan. Staran puusepät ovat kunnostaneet ikkunat uuden veroisiksi.

Sisäilmaongelmien vuoksi rakennus kunnostetaan lattiasta kattoon

Rakennuksessa oli havaittu sisäilmaongelmia, ja korjaustarve osoittautui keväällä 2020 alkaneissa tutkimuksissa laajaksi. Nyt alapohja rakennetaan kokonaan uudestaan, yläpohjaa vahvistetaan ja rakennus saa uuden vesikaton. Haitta-ainetutkimuksissa julkisivulaudoitusten alta paljastui terveydelle vaarallista PAH-yhdisteitä sisältävää tervapaperia, joten julkisivutkin uusitaan.

– Hirsirakentajamme kengittivät eli vaihtoivat ulkoseinän alimpia hirsiä yhdestä kulmauksesta. Muilta osin hirsirunko osoittautui kuitenkin hyväkuntoiseksi ja vahvaksi. Myös osa lattialankuista ja alkuperäisistä sisäpaneeleista voitiin säilyttää, Mikkola iloitsee.

Kesäkuun alussa Staran timpurit asentavat Sorolantiellä ikkunoita ja viimeistelevät julkisivulaudoitusta sääsuojan alla.

Helsingin kaupungin Stara valikoitui kohteen urakoitsijaksi, sillä Staralla on hirsirakentamisen erityisosaamista ja paljon kokemusta kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden vaativista kunnostuksista Helsingissä. Stara peruskorjaa parhaillaan myös Hakaniemen kauppahallia ja Suvilahden kaasukelloa.

Työn Staralta on tilannut kaupunkiympäristön toimiala.

Kuva: Stara