Sähköistettävä kuorma-auto.

Sähköä ilmassa! Vanha dieselkuormuri muuttuu sähkökäyttöiseksi

Helsinki tähtää hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä, ja Staran tavoite on sitäkin tiukempi: vuosi 2030. Kaikki mahdolliset keinot on otettava käyttöön, jotta ympäristötavoitteemme toteutuvat. Yksi keino päästövähennyksiin on kaluston sähköistäminen.

Kun markkinoilla ei vielä ole tarvitsemiamme vähäpäästöisiä tai päästöttömiä työkoneita ja kuorma-autoja, kehitämme niitä itse, kertoo logistiikkaosaston yksikönjohtaja Sami Aherva.

Kehitystyön tuloksena Helsingin kaduilla kurvailee pian sähköiseksi muutettu vanha kuorma-auto.

Stara eRetrofit -projektissa selvitetään mahdollisuuksia sähköistää vanha ajoneuvokalusto muuttamalla seitsemän vuotta käytössä olleen kuorma-auton voimalinja sähköiseksi. Ensin kuorma-auton tyypillinen käyttö työlaitteineen analysoidaan. Sen pohjalta määritellään tarvittava akkukapasiteetti, jotta sähkökäyttöiseksi muutettu kuorma-auto kykenee toimimaan päivittäisessä työssä niin, että välilataukset eivät ylitä kuljettajan tavanomaisia taukoja. Varsinainen muutostyö tehdään kevään aikana Tampereen ammattikorkeakoulun pajalla.

–  Pääsemme testaamaan sähköistettyä kuorma-autoa ensi kesän ja syksyn aikana, ja seuraamme telemetrian avulla sen teknistä suoriutumista työstä, sanoo Aherva.

Hankkeessa myös selvitetään ajoneuvon sähköistämisen kokonaiskustannukset.

– Käyttökokemusten ja kustannuslaskelmien perusteella osaamme sitten arvioida, onko vanhan kaluston sähköistäminen fiksua, Aherva toteaa.

Hankkeen toteuttavat Stara ja Forum Virium Helsinki yhdessä Tampereen ammattikorkeakoulun sekä VTT:n kanssa. Hankkeen rahoittaa Helsingin kaupungin innovaatiorahasto.

Lue lisää hankkeesta: https://forumvirium.fi/stara-eretrofit-selvittaa-ajoneuvokaluston-sahkoistamisen-mahdollisuudet/

Kuva: Ruska Tapiovaara / Forum Virium Helsinki