Ohjaaja Heikki Kujanpää tutustui putkenlaskijan työhön.

Katu-uskottavuutta montusta

Katutyömaa ja syvä monttu. Montussa miehiä. Miehet laskevat paikoilleen uutta hulevesiviemäriä Koskelan sairaala-alueella sijaitsevalla Kappelinkululla. Työt liittyvät laajempaan Kunnalliskodintien peruskorjaukseen. Yksi montun duunareista on teatteriohjaaja Heikki Kujanpää. Otteet ovat parin viikon ”kesätyön” jälkeen jo sen verran varmoja, että häntä ei heti tunnista ulkopuoliseksi. Vierailija-tarra kypärässä paljastaa kuitenkin, että Kujanpää on Staran työmaalla vain tutustumiskäynnillä.

- Haen täältä sitä kuuluisaa katu-uskottavuutta, tällä kertaa noin neljä metriä pintaa syvemmältä, Kujanpää vitsailee.

- Ohjaan näytelmäkirjailija Mika Ripatin seuraavan näytelmän Helsingin kaupunginteatterin suurelle näyttämölle. Tulossa on humoristinen ja humaani näytelmä tämän ajan yhteiskuntaluokista ja työmiehen kunniasta.

Suoraan keskusteluja, henkilöhahmoja tai tapahtumia montusta ei tietenkään siirretä näyttämölle.

- Teatteri on liioittelua, mutta liioittelullakin pitää olla uskottava pohja. Toivon ja uskon että se pohja löytyy täältä, Kujanpää toteaa.

Kujanpää on oppinut, että putkenlaskijan työ on jos ei millipeliä niin senttipeliä. Viemärin tieltä on ensin kaivettu maata, räjäytetty kalliota, tuettu kaivanto, sitten tehty viemärille peti. Lopulta putki saadaan paikoilleen ja peitetään. Työ on kallista, hidasta, rankkaa ja tarkkaa.

- Minua kiinnostaa, millaisia ovat ihmiset montussa. He jotka rakentavat ja korjaavat meille kaikille välttämättömät vesihuoltoverkostot. Arvostammeko heidän työtään tarpeeksi? Miten pärjäisimme ilman heitä? Helposti tulee montun ohi kulkiessa vain kiroiltua, kun katutyömaa hidastaa liikennettä. Emme ehkä tule aina ajatelleeksi, että montussa hikoillaan toimivamman kaupungin puolesta.

Työn ohessa myös juttu lentää, joskus ronskistikin.

- Tarinoita kuuntelen herkällä korvalla. Olen vaikuttunut siitä, millaisella ammattiylpeydellä töitä montussa tehdään ja miten hyvä henki työmaalla on. Myös minut kelpuutettiin heti joukkoon. Porukkaan pääsee mukaan, kun osaa ottaa vastaan vittuilua ja vittuilla takaisin, Kujanpää sanoo pilke silmäkulmassaan.

Paitsi ohjaajalta katu-uskottavuutta löytyy myös näytelmän kirjoittajalta, Mika Ripatilta, joka on itse maanrakennuksen ammattilainen. Staralla etumiehenä putkenlaskijaryhmässä työskentelevä Ripatti kirjoittaa vapaa-ajallaan kehuttuja näytelmiä sekä elokuva- ja televisiokäsikirjoituksia. Tähän mennessä Ripatti on kirjoittanut kolme näytelmää. Neljäs näytelmä valmistuu Kujanpään ohjaamana vuoden 2020 aikana ja saa ensi-iltansa talvella 2021.