Helsingin tiimi Hackjunction-tapahtumassa Espoon Dipolissa.

Helsingin Junction-haasteen voitti Make Mechelininkatu great again! -tiimi

Helsingin kaupunki ja Aalto-yliopisto osallistuivat omalla haasteellaan hakkereiden suurtapahtumaan Hackjunctioniin 23.-25.11. Rebuild the Streets -haaste tarjosi kisaajien työstettäväksi muun muassa Mechelininkadun työmaan raakadataa. Voittoon ylsi Make Mechelininkatu great again! -tiimi.

Helsingin ja Aallon haasteessa koodareilta toivottiin katujen ja puistojen rakentamisen ratkaisuja työmaiden sujuvoittamiseksi. Ideoita haluttiin etenkin liikenteenohjaukseen, visualisointiin ja viestintään. Voittaja tarttui juuri näihin asioihin.

Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston opiskelijoiden 48 tunnin aikana kehittelemä sovellus voi auttaa keräämään ja analysoimaan työmaata koskevaa palautetta entistä tarkemmin ja ajantasaisemmin. Sovellus hyödyntää tekoälyä, liikennevirtojen kännykkädataa ja karttapohjaista dataa. Siihen sisältyy myös QR-koodin ja kännykän avulla toteutettava palautekysely, jonka voi antaa suoraan työmaalta.

– Sovellus mittaa kaupunkilaisten kokemaa laatua. Sen ansiona on muun muassa viestinnän kaksisuuntaisuus kaupungin ja asukkaiden välille, kertoo Staran yksikönjohtaja Sami Aherva.

Tietovarannot hyötykäyttöön

Kaupungin töistä kertyy suuret määrät raakadataa, joka taipuu osaavissa käsissä tiedoksi ja käytännönläheisiksi sovelluksiksi. Kaupunkiympäristön toimiala ja Stara osallistuivat Hackjunctioniin, koska kaupunki haluaa avata datavarantojaan ja luoda uudenlaista yhteistyötä.

Osallistuminen oli oppimiskokemus sekä Staran että kaupunkiympäristön toimialan väelle.

– Nyt ymmärrämme entistä paremmin, millaisia mahdollisuuksia kaupungilla on toimia ketterän datalähtöisen kehittämisen mahdollistajana ja kehitysalustana, Aherva sanoo.

Myös kaupunkiympäristön toimialan hallintojohtaja Silja Hyvärinen kertoo osallistumisen kannattaneen.

– Haluamme löytää uusia ideoita katutöiden reaaliaikaiseen digitaaliseen tilannekuvaan, kaupunkilaisten kokemien haittojen vähentämiseen sekä vuoropuheluun kaupunkilaisten kanssa katutyömaan aikana.

Haasteessa palkittiin myös TerrainSense-tiimi, jonka sovellus hyödynsi innovatiivisesti sykemittaritaustaisia tärinä- ja GPS-sensoreita.

Euroopan suurin hackathon

Euroopan suurimpaan hackathoniin osallistui noin 1 200 koodaria eri puolilta maailmaa. Nämä kansainväliset osallistujat jalostivat sovelluksia yhdistellen useita eri datalähteitä.

Rebuild the Streets -haasteen voittanut tiimi palkittiin 2 000 euron palkinnolla ja toiseksi tullut 1 000 eurolla. Viime vuonna kaupungin haasteeseen osallistuneiden joukosta löytyi myös kokonaiskilpailun voittaja. Tänä vuonna sama tiimi voitti jälleen 20 000 euron pääpalkinnon.

JAA