Staran lumiaura auraa Töölössä. Kuva: Veikko Somerpuro.

Ensilumi Helsinkiin – kisa ratkesi 17.12.

Helsingin perinteinen ensilumikisa ratkesi maanantaina 17.12. puolen päivän maissa, jolloin lumitöitä tehtiin isolla vaihteella jo kaikissa Staran hoitopiireissä.     

Kisa keräsi noin 900 arvausta ensilumen tulosta. Voittaja arvottiin niiden oikein veikanneiden kesken, joiden vastaus saapui ennen aurauspäivää. Arvonnassa onni suosi Johanna Heikkistä Helsingin Puu-Myllypurosta. Hän saa palkinnoksi suksipaketin.  

Kilpailun sääntöjen mukaan ensilumi katsotaan sataneeksi, kun kolme Staran kuudesta hoitopiiristä ryhtyy lumitöihin. Aura-autoja tarvitaan, kun sulamatonta lunta kertyy maahan viitisen senttiä. 

Ensilumi satoi hieman tavanomaista myöhemmin, sillä Staran vuoteen 1978 ulottuvien tilastojen mukaan ensilumi on satanut Helsinkiin keskimäärin loka-marraskuun vaihteessa. Sääennuste lupaa valkoista joulua myös Helsinkiin, sillä lähipäivinä lumisade ja pakkassää jatkuvat.  

Staran yksikönjohtaja Ville Alatyppö luonnehtii alkutalvea kaupungin hoidon kannalta tavanomaiseksi. Suhteellisen lämpimästä säästä huolimatta yöpakkaset ovat purreet monta kertaa jo ennen ensilumen tuloa. Lisäksi maanpinnan lämpötila on usein mittauslämpötiloja kylmempi. Siten talvihoidolle voi olla tarvetta myös leutoina ja lumettomina talvipäivinä.  

Kuvaa talven duunit  

Nyt myös Staran julistama kuvakisa Instagramissa on mitä ajankohtaisin. Kisaan voi osallistua julkaisemalla kuvan julkisella Instagram-tilillä hashtagilla #lumistadi 

Tuomaristo arvostaa kuvia työstä ja teoista, joiden ansiosta arki Helsingissä sujuu säällä kuin säällä. Talven duunit Stadissa -teemaa voi kuitenkin tulkita ja soveltaa mielikuvitusta käyttäen. Kuva voi olla myös vanha, kunhan se on itse otettu. Erityisen arvokkaita ovat kuvat, joissa näkyy Helsingin maamerkkejä ja tuttuja paikkoja.  

Kuvakisa on käynnissä helmikuun 2019 loppuun. Kilpailun säännöt kerrotaan kokonaisuudessaan Staran verkkosivuilla.  

Palautetta lumitöistä voi antaa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelun (puh. 09 310 22 111) tai kaupungin palautejärjestelmään. Palaute ohjautuu myös Staralle.

JAA