Havainnekuva Espan puuinstallaatiosta.

Espan puut pukeutuvat pilkkuihin  

Koulujen päättäjäisiin kiirehtivä kohtaa lauantaiaamuna Espalla erikoisen näyn: puita kääritään pilkulliseen kankaaseen. Taideinstallaatio muuttaa puiston kuin satumaaksi.

Kyse on tunnetun japanilaisen nykytaitelijan Yayoi Kusaman teoksesta Ascension of Polka Dots on the Trees (Pilkkujen nousu puihin). Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen julkistaa teoksen Helsinki-päivänä 12.6. kello 13. Teos on esillä 9. lokakuuta saakka.

Staran työntekijät aloittavat urakkansa varhain lauantaina ja valmista tulee viikonlopun aikana. Puita kääritään niin paljon kuin kangasta riittää, arvion mukaan 20–30 kappaletta. Helsingin taidemuseon intendentit ohjaavat työtä.

– Aloitamme Svenska Teaternin edustalta. Toivottavasti saamme käärittyä jopa kaikki puut teatterin ja Mikonkadun välisestä osuudelta, kertoo työpäällikkö Jari Mikkola Starasta.

Pilkkujen Kusama

Kusama tunnetaan teoksista, joissa pilkut tai pallot toistuvat äärettömyyksiin asti. Ne edustavat hänelle muun muassa aurinkoa, joka antaa energian elämälle ja koko maailmalle. Teokset luovat vuoropuhelua elollisten olentojen ja luonnon välille.

Myös teoksen valmistuminen on kiinnostavaa seurattavaa. Yleisöstä tuskin on Espalla pulaa aurinkoisena koulujen päättäjäispäivänä.

– Liikumme kuukulkijalla eli motorisoidulla nostimella puulta toiselle. Aloitamme runkojen käärimisestä ja jatkamme oksiin intendenttien ohjeiden mukaan.

Kusamalta valmistuu Helsinki-päiväksi myös toinen installaatio Helsinkiin. Talvipuutarhan palmuhuoneeseen levittäytyy tuhat heijastavaa teräspalloa. Teos on saanut inspiraationsa Narkissoksen tarinasta. Installaatiot ennakoivat Kusaman syksyistä näyttelyä HAMissa.

Lue lisää

Helsingin taidemuseo HAM »

JAA