Lumen aurausta Helsingissä Wille-kaupunkitraktorilla.

Ensilumi Helsinkiin – kisa ratkesi 29.12.

Perinteinen ensilumikisa ratkesi tiistaina 29.12., kun lumitöitä tehtiin ympäri Helsinkiä auraamalla pääkadut ja tärkeimmät kävelyn ja pyöräilyn reitit. Satanut lumimäärä jäi kuitenkin monin paikoin alle aurauskynnyksen. Kilpailun sääntöjen mukaan ensilumi katsotaan sataneeksi, kun vähintään kolme Staran kuudesta hoitopiiristä ryhtyy lumitöihin. Aura-autoja tarvitaan, kun lunta kertyy maahan viitisen senttiä.

Kisa keräsi tällä kertaa yli 1 200 arvausta ensilumen tulosta. Voittaja arvottiin oikein veikanneiden kesken. Arvonnassa onni suosi Kristina Kurténia Punavuoresta. Hän saa palkinnoksi suksipaketin.

Ensilumi satoi tänäkin talvena varsin myöhään, sillä Staran vuoteen 1978 ulottuvien tilastojen mukaan ensilumi on tullut Helsinkiin keskimäärin loka-marraskuun vaihteessa. Aina lunta ei kuitenkaan saada aurattavaksi asti koko talvena. Käytännössä lumettomaksi jäi esimerkiksi viime talvi.

Staran yksikönjohtaja Ville Alatyppö luonnehtii mennyttä alkutalvea kaupungin hoidon kannalta helpoksi. Loppuvuosi oli ennätyksellisen lämmin eikä yöpakkasiakaan juuri ollut. Lämpötilan keikkuessa lähellä nollaa on kävelyn ja pyöräilyn väyliä kuitenkin jouduttu hiekoittamaan.

Kadut pidetään kunnossa säässä kuin säässä

Haastetta Helsingin talvihoitoon tuovat ääripäästä toiseen vaihtelevat talvet.

Meidän tulee varautua ihan kaikenlaisiin olosuhteisiin, vähän kuin pelastustoimen erilaisiin onnettomuuksiin. Vaihtelevuudesta kertovat hyvin lumikuormien määrät: viime talvena Helsingin lumenvastaanottopaikoille tuotiin 100 kaupungilta aurattua lumikuormaa. Edellisenä talvena määrä oli 100 000 ja kymmenen vuotta sitten ennätystalvena yli 340 000 kuormaa, Alatyppö muistelee.

Viime talvi oli Helsingin Kaisaniemessä vähälumisin sataan vuoteen: suurin lumen syvyys oli 3 cm. Toissa talvena lunta oli enimmillään 46 cm. Eniten lunta on mitattu talvella 1940-1941, jolloin lunta oli 109 cm.

Stara hoitaa lumityöt noin 70 prosenttisesti Helsingin katualasta. Yksityiset urakoitsijat vastaavat lopusta. Haastavat lumityöt kantakaupungin kapeilla ja täyteen pysäköidyillä kaduilla ovat Staran vastuulla.

Kovien lumisateiden aikaan työt priorisoidaan niin, että asuntokatujen vuoro tulee pääkatujen ja joukkoliikennekatujen jälkeen. Yhä uuden lumen sataessa syrjäisempien asuntokatujen auraus väistämättä viivästyy.

– On tärkeää huolehtia turvallisista olosuhteista kaikille liikkumisen muodoille, mutta työjärjestyksessä korostuu pääkatujen ja joukkoliikenteen sujuminen sekä jalankulun turvallisuus, Alatyppö sanoo.

Vähälumisina talvina talvihoidossa korostuu aurauksen sijaan liukkaudentorjunta.

Palautetta talvihoidosta voi antaa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelun (puh. 09 310 22 111) tai kaupungin palautejärjestelmään. Palaute ohjautuu myös Staralle.

Kuva: Aki Rask