Haltialan tila on maatila keskellä Helsinkiä. Kuva: Veikko Somerpuro.

Eläinsuojelun Topelius-palkinto Haltialan tilalle

Helsingin kaupungin Haltialan tilalle on myönnetty eläinsuojelun Topelius-palkinto lauantaina 24.11. Kampin joulumarkkinoiden avajaispäivänä. Palkitsemisperusteluissaan Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY kiittää Haltialaa hyvästä eläinten hoidosta ja kasvatuksellisesta työstä.  

HESY:n puheenjohtaja Hannele Luukkainen sanoo Haltialan olevan kuin paratiisi keskellä Helsinkiä. 

– Haltialan tilan keskeisenä toimintaperiaatteena on eläinten kokonaisvaltainen hyvinvointi. Siellä jokaisella eläimellä on yksilöllinen arvo. Tällaisen arvopohjan soisi ohjaavan jokaisen suomalaisen eläintilan toimintaa. 

Haltialan tila on oikea maatila, jossa kasvatetaan muun muassa lihakarjaa, lampaita, sikoja ja vuohia. Ne saavat olla ulkona laiduntamassa tai käyskennellä vapaasti piha-alueen aitauksissa kesästä syksyyn. Tilan eläimillä on mahdollisuus elää lajilleen ominaista elämää.  

– Meille paras palkinto työstämme on terve, käsittelyyn tottunut ja rauhallinen eläin, joka luottaa ihmiseen ja on helppo hoitaa, kertoo palkinnon vastaanottanut Haltialan tilan pehtoori Jari Kuusinen

Kasvatuksellinen rooli

Lisäksi Haltialan tilalla on merkittävä kasvatuksellinen rooli. Kaupunkilaislapset pääsevät näkemään tilalla hyvin hoidettuja kotieläimiä niiden perinteisessä, maaseutumaisessa elinympäristössä. Tila on avoinna vierailijoille vuoden jokaisena päivänä.  

– Opetus, valistus sekä tietynlainen eläin- ja maatilaterapia ovat tärkeä osa toimintaamme. Tilalla voi nähdä, kokea ja haistaa kotieläimet niiden luonnollisessa ympäristössään. Tavoitteena on välittää lapsille ja nuorille ajatus eläinten kunnioittamisesta ja hyvästä kohtelusta, Kuusinen sanoo. 

Eläinsuojelun Topelius-palkinto

Palkinto jaetaan vuosittain eläinsuojelun saralla ansioituneelle yksityishenkilölle tai yhteisölle. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY perusti palkinnon vuonna 1998 yhdistyksen perustajan Zacharias (Sakari) Topeliuksen juhlavuoden kunniaksi. Palkittujen joukossa ovat muun muassa Sirpa Pietikäinen, Aki Kaurismäki, Eeva Kilpi ja Mirja Pyykkö sekä pääkaupunkiseudun pelastuslaitokset.

JAA