Staran ympäristöasioiden avainhenkilöitä.

Ekotekoja matkalla kohti hiilineutraalia Helsinkiä

Staran tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2030. Kunnianhimoiseen tavoitteeseen on vielä matkaa, mutta paljon on jo saatu aikaan. Siitä kertovat muun muassa Ekokompassi-sertifikaatti, kehittynyt maamassojen kierrätys, biodieselin käyttö ja työtä tehostavat digiratkaisut.

Maamassat kiertoon

Staran vuonna 2013 saama Ekokompassi-sertifikaatti kertoo ympäristövastuullisuudesta. Esimerkiksi kaupungin omissa rakentamiskohteissa syntyvien kaivumaiden ja kiviainesten kierrätys ja hyötykäyttö sekä ylijäämämassojen kuljetusreittien optimointi ovat kehittyneet viime vuosina.

Koordinoinnin ansiosta maanrakentamisen hiilipäästöt ovat vähentyneet Helsingissä vuosina 2014–2018 yhteensä 13 400 tonnilla, mikä tekee vuositasolla lähes 2 700 tonnia. Tämä vastaa 270 keskivertosuomalaisen vuosipäästöjä. Tuotantopäällikkö Veli-Pekka Perttinän mukaan hiekoitushiekan ja betonimurskeen uusiokäytössä on vielä tehostamisen varaa.

– Betonin hyötykäyttöä mietitään esimerkiksi Hernesaaressa, jossa puretaan isoja halleja asuntorakentamisen tieltä.

Biodieseliä ja uutta teknologiaa

Polttoaineissa ollaan siirtymässä jalostettuun biodieseliin. Lisäksi uudelle kalustolle on asetettu päästöluokkavaatimukset. Raskaat ajoneuvot ovat avainasemassa, sillä niistä aiheutuu suuria päästöjä.

– Digitalisaatio mahdollistaa muun muassa polttoaineen kulutuksen automaattisen raportoinnin. Väyläteknologia avulla puolestaan saadaan tietoa esimerkiksi siitä, miten paljon päästöjä eri tilanteissa ja työvaiheissa tuotetaan, projektipäällikkö Aaron Koskela kertoo.

Starassa on myös meneillään eRetrofit-projekti, jossa seitsemän vuotta vanha diesel-käyttöinen kuorma-auto muutetaan sähköiseksi. Kuorma-autolle kehitetään muun muassa uudenlainen latausjärjestelmä ja työlaitteet.

Teksti: Otavamedia/ Annamari Typpö
Kuva: Otavamedia/ Katri Lehtola