Majakan nuoria

Vipinää asumisyksiköissä

Majakan asuntoryhmä sekä Solinan ja Hermannin ryhmäkodit ovat osallistuneet  Kehitysvammatuki 57ry:n järjestämään valtakunnalliseen VIPINÄ-hankkeeseen.

Majakan nuoret asukkaat ovat saaneet uutta puhtia terveelliseen elämään ja liikuntaan Vipinä-hankkeesta. Uusia liikuntamuotoja on innolla kokeiltu. Naisasukkaat haastoivat miesasiakkaat marraskuussa liikuntakilpailuun, jossa arkiliikuntaa lisättiin kilpailun varjolla.

Solinan asukkaat ovat runsaasti apua ja tukea tarvitsevia kehitysvammaisia aikuisia. Suuri osa heistä käyttää liikkumiseen apuvälineitä tai he tarvitsevat apua toiminnan ohjauksessa. Hankkeen kautta henkilökunta ja asukkaat löysivät paljon erilaisia liikuntamuotoja ja innostuneet lisäämään liikuntaa kotioloissa. Asukkaiden osallistuminen ryhmäkodin arkisiin askareisiin on lisääntynyt huomattavasti hankkeen myötä. Lisäksi hanke on tutustuttanut arkiliikunnan mahdollisuuksiin lähiseudun ympäristössä ja asukkaat ovat päässeet itse kokeilemaan mitä kotikulmilla on tarjolla.

Hermannissa kerättiin pisteitä erilaisista liikuntamuodoista ja liikuntakerroista. Pisteitä tuli myös hyötyliikunnasta. Asukkaat ja henkilökunta motivoituivat kokeilemaan erilaisia liikuntamuotoja, johon Vipinä-hanke antoi mahdollisuuden kuten kävelyfutis, jooga ja luontoretki lammassaareen. Lisäksi Friskis&vettis -liikuntaseura esitteli toimintaansa ja erilaisia liikuntatapoja sekä järjesti tanssituokion.

Lokakuu oli Hermannissa haastekuukausi, jolloin Käpytikan ryhmäkoti haastettiin leikkimieliseen kilpailuun. Hermanni voitti kilpailun liikuntasuoritusten määrässä. Samalla valittiin kaikista ryhmäkodeista tsemppari-asukkaat.

Ensimmäisenä vuonna hankkeeseen on osallistunut kaiken kaikkiaan kuusi helsinkiläistä asumisyksikköä. Seuraavina vuosina hanke laajenee ympäri Suomea ja siihen tulee osallistumaan 16 asumisyksikköä.

Kolmivuotisessa hankkeessa kehitetään uusia tapoja tukea asumisyksiköissä asuvia kehitysvammaisia kohti aktiivisempaa arkea. Yhteistyökumppaneina toimivat Suomen vammaisurheilu- ja liikunta ry, Kehitysvammaliitto, Helsingin kaupungin vammaistyön asumis- ja laitospalvelut ja Helsingin kaupungin liikuntapalvelut, Treenaakotona.com sekä Miina Sillanpään Säätiö.

Hankkeen tavoitteet ovat:

  • Asumisyksiköiden ohjaajat löytävät keinoja, joilla tukea asukkaan aktiivisuutta.
  • Asumisyksiköiden toimintakulttuuri muuttuu aktiivisemmaksi ja yhteisöllisemmäksi.
  • Kehitysvammaisten ihmisten itsemääräämisoikeus toteutuu ja he kokevat osallisuutta omaan hyvinvointiin vaikuttavissa asioissa.
  • Kehitysvammaisten liikuntaan tukeminen tasavertaistuu asumisyksiköiden välillä, koska ratkaisut ovat kaikkien käytössä riippumatta ohjaajan henkilökohtaisesta suhteesta liikuntaan.

Lisätietoa hankkeesta

JAA