Varasairaala-kyltti Herttoniemen varasairaalan pihalla.

Varasairaalan toiminta Herttoniemessä käynnistyi suunnitellusti

Helsingin kaupunki avasi Herttoniemen sairaalan tiloihin varasairaalan maanantaina 10.1. Varasairaalassa hoidetaan koronatartunnan saaneita potilaita. Tällä hetkellä varasairaalaan on avattu yksi osasto, johon voidaan sijoittaa 50 potilasta. Tarvittaessa osastoja avataan lisää asteittain.

Varasairaalan tarkoituksena on varmistaa sairaansijojen riittävyys epidemian laajentuessa. Varasairaalajärjestelyllä pystytään myös vapauttamaan sairaansijoja muun jatkohoidon käyttöön Laakson sairaalassa, missä koronapotilaita on tähän saakka hoidettu.

Toiminta on perustamispäätöksen jälkeen saatu käynnistettyä nopeasti ja suunnitellusti. Ensimmäinen potilas saapui jatkohoitoon varasairaalaan maanantaiaamuna. Tällä hetkellä varasairaalassa on 30 potilasta.

”Nopeasti heikentyneen ja kaikkia meidän palveluita kuormittavan koronatilanteen keskellä tämän ponnistuksen onnistuminen on enemmän kuin tervetullut. Lämmin kiitos kuuluu jokaiselle toimijalle, joka on tämän mahdollistanut”, sanoo sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Seija Meripaasi varasairaalan perustamisesta ja käyttöönotosta.

Varasairaala saatiin avattua yhteistyöllä

Varasairaalassa työskentelee Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan henkilökuntaa mm. Helsingin sairaalasta ja seniorikeskuksista kuin myös HUSin työntekijöitä. 

Meripaasi pitää yhteistyötä Husin kanssa kiitettävän hyvänä.

”Tiivis ja nopea yhteistyö HUSin kanssa on auttanut varasairaalan avaamisessa tässä laajuudessa erittäin merkittävällä tavalla”, hän toteaa.  

Erinomainen yhteistyö on jatkunut myös avaamisen jälkeen.

”Olemme saaneet tänne kokenutta hoitohenkilökuntaa soten sisältä sekä HUSista. Yhteishenkeä on saatu hienosti luotua. Avustavaa henkilökuntaa saatu myös kaupungin eri toimialoilta aina pysäköinninvalvojasta eläkkeeltä palanneeseen rakennusmieheen. Koko henkilökunta on tehnyt erinomaista työtä toiminnan käynnistämisessä”, sanoo Herttoniemen varasairaalan hallinnollinen osastonhoitaja Päivi Hemming.

”Kunkin työntekijän panos on erittäin tärkeä, että jokainen potilas saa hyvää hoitoa”, hän jatkaa.

Varasairaalan tarvetta arvioidaan jatkuvasti ja se on toiminnassa niin kauan, kun sille on koronatilanteen takia tarvetta.

 

Yhteystiedot: Katso Herttoniemen varasairaalan yhteystiedot


Vierailuohjeet: Vierailuohjeet seniorikeskuksissa, palvelutaloissa ja sairaaloissa


Kuva: Riina Stén