Uusia sähköisiä oirearviota helsinkiläisten tukena

Verkossa tehtävä Omaolo-oirearvio on laajentunut huhtikuussa. Nyt asiakas saa apua myös yskän, kurkkukivun ja korvakivun hoitoon sekä olkapää- ja polvivaivoihin. Aiemmin Omaolo on tarjonnut jo tukea hengitystietulehduksen ja virtsatietulehduksen hoitoon sekä alaselän ongelmiin.

Huhtikuusta alkaen valtakunnallinen Omaolo palvelee myös ruotsinkielellä.

”Omaolo tarjoaa asiakkaalle nopean, helpon ja luotettavan arvion vaivasta. Tukea on tarjolla aikaisempaa kattavammin, kun mukaan saadaan uusia oirearviota ja ruotsinkielinen palvelu. Jatkossa oirearviota on tulossa lisää”, kommentoi johtava ylilääkäri Marja-Liisa Lommi.   

”Omaolo-palvelussa asiakas voi asioida jonottamatta silloin, kun se hänelle parhaiten sopii. Verkkopalvelu toimii ympäri vuorokauden”, Lommi jatkaa. 

Oirearvion tuloksena asiakas saa omahoito-ohjeen tai ohjauksen olla yhteydessä ammattilaiseen.    

Sähköisen oirearvion voi tehdä tunnistautumatta. Jos arvion antamat itsehoito-ohjeet eivät riitä ja asiakas haluaa saada palautetta tilanteestaan ammattilaiselta, hän kirjautuu tietoturvan takaamiseksi palveluun.

Yhteydenotto ohjautuu terveysasermalle, josta asiakkaalle vastataan mahdollisimman pian. Arkipäivisin ennen klo 16:ta lähetettyihin yhteydenottoihin vastataan samana päivänä.

Omaolo auttaa myös sosiaalipalvelujen käytössä. Asiakas voi Omaolon sivuilla selvittää, onko oikeutettu omaishoidon tukeen, kuljetuspalvejen käyttöön tai henkilökohtaiseen  apuun.

Omaolo-verkkopalvelu löytyy Helsingin jokaisen terveysaseman sivulta www.hel.fi/terveysasemat ja osoitteesta omaolo.fi.

Muissa kuin yllä mainituissa vaivoissa sähköisen yhteyden Helsingin terveysasemille saa esimerkiksi yhteydenottolomakkeella, joka löytyy terveysasemien sivuilta www.hel.fi/terveysasemat.   

Omaolon kehittämisestä ja levittämisestä vastaa valtion kehitysyhtiö SoteDigi Oy. Omaolossa ovat mukana Helsinki, Espoo, Turku, Tampere, Oulu, Siun Sote, Hämeenlinna, Kuopio, Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymä, Porvoo, Sodankylä, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri sekä Keski-Suomen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit. Palvelu leviää myös uusille alueille vuoden 2019 aikana.