Uusia HIV-tartuntoja huumeiden käyttäjillä

Pääkaupunkiseudulla on reilun puolen vuoden aikana on todettu neljä kotimaassa saatua HIV-tartuntaa pistoshuumeiden käyttäjillä. Tilanne on poikkeuksellinen, sillä edeltävän viiden vuoden aikana vastaavia tartuntoja on todettu vain kaksi.

HUSin Infektioyksikkö selvittää yhdessä THL:n sekä alueen kuntien ja päihdetyötä tekevien toimijoiden kanssa tilannetta. Lisäksi epidemian ehkäisemiseksi HIV-testausta lisätään ja terveysneuvontaa sekä puhtaiden pistosvälineiden jakamista vahvistetaan.

HIV-tartuntojen uudelleen leviäminen pistoshuumeiden käyttäjien joukossa on todellinen uhka, sillä vuosittain Suomessa todetaan yli tuhat uutta C-hepatiittitartuntaa, joista valtaosa on tarttunut yhteisten pistosvälineiden välityksellä. Koska C-hepatiitti ja HIV tarttuvat samalla tavalla, jokaisen hepatiitti C-tartunnan yhteydessä on mahdollisuus myös HIV:n leviämiseen. Puhtaiden ja omien pistosvälineiden käyttö suojaa molemmilta tartunnoilta.

Lisätietoja HUSin tiedotteesta

Tiedote asiakkaille: HIV-tartuntariskiä pistoshuumeita käyttävillä

Tarvittaessa tartuntatauteja koskevaa neuvontaa saa omalta terveysasemalta sekä terveyspalvelujen neuvonnasta, puh. 09 310 10023, vuorokauden ympäri. Helsinkiläisillä on mahdollisuus nimettömään HIV-testiin terveysasemien laboratorioissa.


Uutiseen lisätty 27.3. linkki asiakastiedotteeseen.

JAA