Uudenmaan alueella tiivistetään yhteistyötä kehitysvammaisten terveyspalvelujen turvaamiseksi

Uudenmaan alueen kuntien edustajat ovat käynnistäneet selvityksen kehitysvammaisten hoitopolkujen ja hoidon porrastuksen määrittämiseksi. Tehtävään on nimetty alueen kuntien ja kuntayhtymien (Helsinki, Espoo, Karviainen, Kauniainen, Kirkkonummi, Kerava, Keusote, Porvoo, Sipoo, Vantaa), HUS:in, Eteva kuntayhtymän ja Kårkulla samkommunin edustajista koostuva johtoryhmä. Ryhmän työskentely on käynnistynyt helmikuussa. 

 Tavoitteenamme on määritellä malli toteuttamaan kehitysvammaisten terveyspalveluja ja palveluketjua HUS-alueella. Oleellista on suunnitella hoidon porrastus, palvelusisällöt sekä toimiva yhteistyö eri tahojen kesken, ryhmän puheenjohtaja Espoon terveyspalvelujen johtaja Sanna Svahn toteaa. 

Ryhmän tehtävänä on myös arvioida nykyisten kehitysvammapoliklinikoiden (Helsinki, Espoo, Vantaa, Eteva) ja kuntien muiden kehitysvammaisten terveyspalveluja tuottavien yksiköiden ja toimintojen mahdollinen yhdistyminen alueellisen palvelun ja osaamisen turvaamiseksi sekä arvioida nykyisen HUS kehitysvammapsykiatrisen palvelun kehittämistarpeet. 

Keskeistä on varmistaa, että pystymme turvaamaan hoidon ja kuntoutuksen saatavuuden sekä osaamisen myös tulevaisuudessa, Sanna Svahn toteaa.