Aulatervehtijä Marja Karino.

Terveysaseman aulatervehtijän kuulumiset

Aulatervehtijät tulivat terveysasemille ja perhekeskuksiin koronavirusepidemian johdosta. Heidän päätehtävänään on ottaa asiakas lämpimästi vastaan ja taata heille turvallinen asiointi.

Aulatervehtijä tekee arvion asiakkaan voinnista erilaisten kysymyksien avulla ja ohjaa vastauksien perusteella eteenpäin. Terveydenhoitaja Marja Karino toimii aulatervehtijänä Kivikon terveysasemalla.

”Kysymme asiakkailta, onko heillä hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, kurkkukipua, yskää, hengenahdistusta tai vatsakipua, ripulia tai tuoretta ihottumaa. Tarvittaessa ohjaamme asiakkaan koronaterveysasemalle tai kotiin odottamaan terveyden- tai sairaanhoitajan soittoa”, Marja kertoo. ”Neuvomme asiakkaita tietysti myös muiden terveysasemapalvelujen suhteen.”

Aulatervehtijä ensimmäisenä vastassa

Kun asiakas saapuu terveysasemalle, vastassa on ensimmäisenä aulatervehtijä. Aulatervehtijöinä toimii terveysaseman työntekijät.

”Korona-aikana toivomme terveysasemilla asioivien ottavan yhteyttä, jos mahdollista, ensin sähköisesti tai soittamalla. Jotkut asiakkaat ovat kuitenkin tottuneet tulemaan suoraan terveysasemalle ajanvarauksen, reseptien uusimisen tai muun asian merkeissä”, Marja kertoo. ”Autamme heitä mielellämme”.

Koronavirusepidemia on huomioitu terveysasemilla muun muassa tilankäytön ja suojavarustuksen suhteen. Marja on toiminut terveysaseman aulatervehtijänä koronan alkuvaiheista lähtien.

”Osa asiakkaista aristelee hakeutua terveysasemalle vaivojensa kanssa, koska pelkää mahdollista koronatartuntaa tai väenpaljoutta. Henkilökunta tekee kuitenkin töitä terveenä, ja väenpaljoutta ei terveysasemalla tarvitse pelätä,” Marja toteaa.

Terveysasemat ovat arkisin auki, eikä esimerkiksi varattuja aikoja tarvitse perua. Terveyspalveluissa on korona-aikanakin turvallista asioida.

Katso myös