Yksitoista naista laulamassa studiolla.

Syleile mua – elämänmakuinen kappale kaipuusta, ystävyydestä ja eletystä elämästä

Yhdeksän 70–88-vuotiasta naista, palvelukeskuksen musiikkiryhmä, aimo annos elämänkokemusta ja ripaus hulluttelua. Näillä eväillä syntyi Syleile mua -kappale, joka kertoo ystävyydestä, eletystä elämästä ja kauniista muistoista.

– Ei meistä kukaan olisi kuuna päivänä osannut arvatakaan, että pääsemme levyttämään oman kappaleen. Ajattele, että meistä tuli biisintekijöitä vielä näillä kymmenillä, Lea Lehtonen naurahtaa.

– Ajattelin, että laulelen biisiä kotona itsekseni. Kun ihmiset taputtivat kappaleen ensiesityksessä, en meinannut uskoa! Sitä taputusta oli ihana katsoa. Toivottavasti mahdollisimman moni kuulee meidän biisin, Anja Salonen iloitsi.

Kasikymppisenä biisintekijäksi

Kukaan ryhmän naisista ei ole aiemmin sanoittanut musiikkia, mutta se ei ole menoa haitannut. Naisista on muodostunut tiivis ystävysryhmä, jossa jokaisesta pidetään huolta.

– Meillä on harvinaisen hyvä porukka! Kaikki ovat olleet täysillä mukana ensimmäisestä tapaamisesta asti. Me mennään ja tehdään eikä meinata. Ensi alkuun kuuntelimme toisten kappaleita, sitten teimme sellaisen itse, Tarja Merivirta, musiikkiryhmän toinen vetäjä ja muusikko iloitsi.

Arjen kokemuksista kappaleeksi

Sanoituksen idea syntyi ryhmäläisten kokemuksista ja arjesta. Musiikki on myös aina ollut kaikkien sydäntä lähellä.

– Ystäväni oli menehtynyt juuri ennen sanoitusprosessin aloittamista ja muistot tulvivat mieleen. Kappaleessa muistellaan ystävää ja elettyä elämää. Sanat sopivat meidän elämänvaiheeseen. Vaikka on ikävä ystävää, hyvät muistot kantavat ja ne ovat arvokkaita, Tuula Auromaa kertoo.

 – Näiden naisten iässä ymmärretään, mikä elämässä on arvokasta. Ne ovat juuri niitä pieniä juttuja ja yksinkertaisia asioita, Tarja Merivirta ja sosiaaliohjaaja Katariina Muhli täydentävät.

– Yleensä aina lauletaan nuorista, nyt lauletaan vanhoista koivista, Tuula Uusitalo jatkaa ja naurahtaa.

Lopullista sanoitusta työstettiin useamman viikon ajan, säkeistö kerrallaan.

– Aloitimme sillä, että kaikki sanoivat yhden lauseen. Koostimme jokaisella tapaamiskerralla aihion, jota minä sitten hioin eteenpäin. Jatkoimme näin eteenpäin siihen saakka, että sanoitus oli valmis, Tarja kertoo.

Aina ajatukset eivät osuneet yksiin. Erimielisyyksistä päästiin kuitenkin yhteisymmärrykseen.

– En alkuun pitänyt ollenkaan kertosäkeen hengaillaan -sanasta, mutta kyllä siihenkin sitten tottui, Aune Saarela naurahtaa.

Ensimmäistä kertaa elämässä studiolle

Kun sanoitus ja sävellys olivat valmiit, naiset pääsivät levyttämään kappaleen legendaariselle E-studiolle Sipooseen bändin kanssa.

– Se oli mahtava päivä! En voinut etukäteen käsittääkään mitä se on. Kuinka joku voikaan hallita koko pöydän ja osata kaikki nappulat, Lea Lehtonen ja Tuula Uusitalo ihmettelevät.

– Pääsimme itsekin laulamaan ja harjoittelemaan omat osuutemme, jotka sitten miksataan kertosäkeeseen. Hauska kuulla, miten nuotin vierestä sitä sitten laulaakaan, Lea nauraa.

Julkkareita odotellessa

Biisintekijät odottavat jo kovasti levyn julkistamista ja toivovat, että mahdollisimman moni kuulee kappaleen.  

– Ajatella, että ollaan päästy levyttämään ja tekemään musavideo! Ei tätä olisi uskonut etukäteen. Biisi ja sanat ovat niin hyvät, että toivottavasti mahdollisimman moni kuulee kappaleen. Haluaisimme, että siitä tulee oikein tunnettu, naiset riemuitsevat.

– Ja totta kait me vietetään myös isot levyjulkkarit, he jatkavat ja nauravat.

– Levyllä on vielä tyhjiä raitoja, eli uusia kappaleita mahtuu vielä jatkossakin mukaan, Tarja hymyilee.

Ikääntyminen on oikeastaan aika mukavaa

Vaikka vuodet vierivät, naiset iloitsevat elämästä ja arjen pienistä asioista. Ikä on tuonut mukanaan armollisuutta ja rentoutta.

– Iän myötä ei tarvitse enää ajatella, vaan voi hullutella. Sitä suhtautuu paljon rennommin elämään, Lea ja Mirjam Silvennoinen kertovat ja naurahtavat.

– En ole enää ollenkaan niin itsekriittinen, Anja jatkaa.

Ikääntymiseen liittyvät ennakkoluulot naiset kumoavat suoralta kädeltä.

– Se on ihan väärää tietoa, että ikääntyminen olisi kamalaa. Ei tietenkään elämä ole aina vain auringonpaistetta ja juhlaa, mutta me ollaan onnekkaita. Meillä kaikilla on jo vaivoja, mutta ne unohtuvat, kun pääsemme tänne, Tuula Uusitalo, Aune Saarela ja Lea Lehtonen kertovat.

– Täällä ei kaivata sairaskertomuksia! Täällä nautitaan musiikista, Lea huudahtaa.

Kaikki mukaan palvelukeskustoimintaan

Kaupunki tarjoaa palvelukeskustoimintaa helsinkiläisille eläkeläisille ja työttömille. Keskuksista löytyy erilaisia harrastusryhmiä, kuntosali, ravintola ja paljon monipuolista tekemistä.

– Ei tällainen olisi mahdollista, ellei palvelukeskuksia olisi. Täältä löytyy kaikille kaikkea aina kuntosalista muistijumppaan, naiset kertovat.

– Ja tietenkin meillä on bingoa, Anja huudahtaa.

– Ja meidän ohjaajat ovat kaikki niin ihania! Tuula ja muut naiset jatkavat.


Tervetuloa Syleile mua –kappaleen ja musiikkivideon julkaisutilaisuuteen maanantaina 25. marraskuuta kello 14 Roihuvuoren palvelukeskuksen juhlasaliin, osoitteeseen Punahilkantie 16, 00820 Helsinki.

Katso musiikkivideo tästä

Kuuntele kappale tästä

Lue lisää palvelukeskusten toiminnasta täältä