Kuvassa on sairaalan ulko-ovi ja kyltti, jossa luetellaan palveluja.

Suursuon sairaalan koronaepidemia on ohi

Suursuon sairaalassa todettiin kevään aikana koronavirustartunta 42 työntekijällä ja 32 potilaalla. Viimeiset työntekijöiden ja potilaiden eristykset purettiin kesäkuun alussa.

Sairastuneista potilaista suurin osa sai koronavirustartunnan todennäköisesti sairaalassa. Sairastuneista 16 menehtyi. Moni heistä sairasti vaikean sairauden loppuvaihetta. Tartuntoja todettiin viidellä osastolla.

”Potilaiden osalta tiedämme, että osa sairastuneista sai tartunnan jo ennen sairaalaan tuloa. He ovat saaneet tartuntoja useista eri lähteistä”, epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi kertoo.

Tartunnan saaneista työntekijäistä valtaosa oli hoitajia. Tartuntoja todettiin myös muilla työntekijöillä.

”Henkilöstön tartuntojen lähdettä ei suurimmassa osassa tapauksista pystytty varmuudella jäljittämään. Tartunnan lähteet ovat olleet moninaisia”, Isosomppi jatkaa.

Epidemia saatiin kuriin testaamalla ja tehostamalla suojautumista

Epidemian hillitsemiseksi työntekijöitä testattiin laajasti. Seulonnassa koronavirustestejä otettiin yhteensä 122. Tartuntoja löytyi 12 työntekijältä.

Suursuon sairaalassa on noudatettu THL:n ja HUSin koronaviruspandemian suojautumisohjeita. Suojautumista tehostettiin entisestään sairaalan epidemian alettua. Kaikkien, myös oireettomien potilaiden hoidossa ja henkilökunnan välisissä kontakteissa otettiin käyttöön kirurginen suu-nenäsuojain. Niillä osastoilla, joilla todettiin koronavirustartuntoja, otettiin lisäksi käyttöön pisara- ja kosketusvarotoimenpiteet.

”Epidemiatilanteessa aikaisin toteutetut laajat henkilöstön seulonnat ja suojaustason nostaminen olivat keskeisiä toimia, joilla epidemia saatiin hallintaan”, Isosomppi korostaa.

Suursuon sairaalassa on 8 vuodeosastoa ja 200 potilaspaikka. Sairaalassa on saatto- ja palliatiivisen hoidon, akuutin geriatrisen hoidon, kuntoutuksen ja päihdepotilaiden osastot.

Kuva: Virpi Velin