Suu- ja hammaskeskuksen kartta.

Suu- ja hammaskeskus palvelee asiakkaita, opiskelijoita ja tutkimusta

Meilahdessa keväällä ja alkukesästä aloittanut Suu- ja hammaskeskus kokoaa yhteen laajasti hammashoidon palveluja ja osaamista kiireettömästä hoidosta päivystykseen, erikoishoitoon ja kirurgiaan. Uudistetuissa tiloissa Haartmaninkadulla koulutetaan myös tulevia hammaslääkäreitä.

Uudet tilat on suunniteltu ja peruskorjattu suun terveydenhuoltoa ja hammaslääketieteen koulutusta varten.

Suu- ja hammaskeskuksessa toimivat yhdessä HUS, Helsingin yliopisto ja Helsingin kaupunki.

Suu- ja leukakirurgia muutti huhtikuussa

Ensimmäisenä Suu- ja hammaskeskukseen muutti HUSin Suu- ja leukakirurgian poliklinikka, joka aloitti toimintansa Haartmaninkadun tiloissa huhtikuussa.

Uusissa tiloissa on toimenpidehuoneet kevyille toimenpiteille. Läheltä Silmä-korvasairaalasta löytyy Suu- ja leukakirurgian vuodeosasto ja toimenpidehuone, sekä Meilahden sairaala, johon on keskitetty vaativampaa hoitoa tarvitsevat potilaat. Uusien tilojen myötä poliklinikalle on voitu lisätä enemmän toimenpideaikoja.

Opetus käynnistyy toukokuussa

HUSin Suusairauksien opetus- ja hoitoyksikön potilastoiminta alkoi uusissa tiloissa 24. toukokuuta. 

”Tilojen käyttö on suunniteltu opetustoimintaa varten yhdessä henkilökunnan ja hammaslääketieteen opiskelijoiden kanssa”, kertoo Helsingin yliopiston hammaslääketieteen koulutusohjelman johtaja Jaana Rautava.

Uusista tiloista löytyy moderni kolmiosainen klinikkasali, jossa on 36 hoitopistettä, 5 vastaanottohuonetta ja yksi toimenpidehuone. Jokaisessa hoitopisteessä on röntgenlaite. Tarvikkeet on keskitetty yhteen paikkaan, mikä helpottaa merkittävästi 150 opiskelijan työtä.

Yliopiston tiloihin on tulossa myös uusia simulaatiolaitteita, joissa opiskelijat voivat opetella toimenpiteitä. Tämä parantaa potilasturvallisuutta.

“Muutto Meilahden kampukselle parantaa opiskelijoiden mahdollisuuksia tutustua suusairauksien erikoissairaanhoitoon. Lisäksi yhteistyö HUSin, Helsingin yliopiston ja Helsingin kaupungin suun perusterveydenhuollon välillä sujuvoituu. Perusterveydenhuollon potilaat ovat samassa rakennuksessa, jolloin kliinistä hoitoharjoittelua voidaan hajauttaa Suu- ja hammaskeskuksen sisällä”, HUSin Suu- ja leukasairauksien linjan linjajohtaja, ylilääkäri Risto Kontio kertoo.

Kiireetöntä ja kiireellistä hoitoa kesäkuusta alkaen 

Suu- hammaskeskukseen siirtyy Helsingin kaupungin hammashoitoa.

Meilahden hammashoitolan palvelut ovat olleet tiistaista 8. kesäkuuta alkaen Haartmaninkadulla. Toiminta nykyisessä Meilahden hammashoitolassa samalla päättyi.

Suu- ja hammaskeskuksessa sijaitsee myös kaupungin hammashoidon uusi päivystyspiste (14.6. alkaen). Se palvelee arkipäivinä kello 8-15. Samalla kiireellinen hammashoito Kalasatamassa lakkaa. Kiireellinen hoito Myllypuron hammashoitolassa jatkuu Meilahden rinnalla normaalisti.   

”Uudet tilat mahdollistavat tehokkaammat ja sitä kautta nopeammat palvelut. Tästä hyötyvät erityisesti päivystysasiakkaat, mutta myös esimerkiksi asiakkaat jotka tarvitsevat tavallista enemmän hoitoa ”, toteaa vastaava hammaslääkäri Nina Erno-Ustinov, joka johtaa Suu- ja hammaskeskuksessa kaupungin kiireetöntä ja kiireellistä hoitoa.

”Ammattilaisemme ovat todella motivoituneita siirtymään kesäkuussa Haartmaninkadulle. Henkilöstö on ollut aktiivisesti mukana suunnittelemassa muutosta”, Erno-Ustinov jatkaa. 

Suun erikoishoito aloittaa kesäkuussa

Pääkaupunkiseudun suun erikoishoidon yksikkö aloitti Suu- ja hammaskeskuksessa 9.6. Pikku-Huopalahdesta siirtynyt yksikkö palvelee pääkaupunkiseudulla Helsingin, Espoon ja Kauniaisten sekä Kirkkonummen asukkaita. Erikoishammaslääkäritason hoitoa tarjoavan yksikön toiminnasta vastaa Helsinki.  

Erikoishoidon yksikön palveluihin kuuluu esimerkiksi kirurgiaa, iensairauksien hoitoa ja lasten hammashoitoa. Asiakkaaksi tullaan hammaslääkärin lähetteellä.

”Suun erikoishoidon palvelut saavat hienot puitteet toimia. Suu- ja hammaskeskus sekä Meilahden sairaala-alue tarjoavat hyvät mahdollisuudet eri toimijoiden yhteistyöhön”, kertoo suun erikoishoitoa johtava ylihammaslääkäri Marja Noponen.   

”Suu- ja hammaskeskus on Suomessa ainutlaatuinen suun terveydenhuollon sekä hammaslääketieteen koulutuksen ja tutkimuksen kokonaisuus”, Noponen tiivistää.

Suu- ja hammaskeskus sijaitsee Naistenklinikkaa vastapäätä

Suu- ja hammaskeskuksen osoite on Haartmaninkatu 1. Rakennus sijaitsee liikenteellisesti helposti saavutettavalla paikalla. Lähin bussipysäkki on Haartmaninkadulla.

Talo on rakennettu vuosina 1948-51. Suu- ja hammaskeskuksen suunnittelu aloitettiin vuonna 2018. Hanke toteutettiin yhteistyössä Helsingin kaupungin, HUSin, Helsingin Yliopiston ja eQ-kiinteistörahaston kanssa. Rakentamisen pääurakoitsijana on toiminut NCC.

Uutista päivitetty 19.6. Uutisen aikamuotoja muutettiin vastaamaan uutiskirjeen ilmestymisen ajankohtaa varten (juhannusviikko). 

Helsingin kaupungin kehystunnus, HUS logo ja Helsingin yliopiston logo.