Kesätyöntekijöiden reput roikkuvat naulakossa

Kokemusta ja monipuolisia tehtäviä – Sosiaali- ja terveystoimessa ahkeroi yli 1000 kesätyöntekijää

Sosiaali- ja terveystoimessa on tänä kesänä työskennellyt yli 1000 kesätyöntekijää. Suurin osa kesätyöntekijöistä työskenteli kotihoidossa ja monipuolisissa palvelukeskuksissa, mutta myös terveyskeskukset, sairaalat ja vammaistyö palkkasivat useita kesätyöntekijöitä.

– Sosiaalityössä sijaisia on vähemmän, sillä työn luonne on erilainen, työvoimasuunnittelija Harri Laurell kertoi.

Kesätyöntekijöistä isoin osa työskenteli lähihoitajan ja sairaanhoitajan tehtävissä.

– Tänä kesänä katseet ovat paitsi kuluvassa kesässä, myös ensi vuodessa, sillä Apotin käyttöönotto syksyllä 2020 vaatii ison määrän sijaisia, Laurell kertoi.

Sattuman kautta kotihoitoon

Tapasimme kaksi kotihoidossa työskennellyttä kesätyöntekijää, joiden kesä on kulunut vauhdilla uusissa tehtävissä.

– Tämä on minun kolmas kesäni kaupungilla. Olen tehnyt sairaanhoitajaopintojen ohessa myös keikkatöitä parina päivänä viikossa. Työskentelen tänä kesänä ensimmäistä kertaa sairaanhoitajana, opintojansa viimeistelevä, Berton Deodolli kertoi.

Työt kotihoidossa eivät olleet nuorille itsestään selvä valinta, mutta he ovat viihtyneet tehtävissään hyvin.  

– Olen suorittanut kätilöopintoja nyt puolisen vuotta. Työnantajan edustajat tulivat keväällä kertomaan meidän kampukselle kesätöistä ja rekrytoija kysyi, olisinko kiinnostunut kotiavustajan tehtävistä. Ajattelin, että mikä ettei, sillä arvelin saavani tästä hyvää työkokemusta. Olen ihan yllättynytkin kuinka kivaa, kiinnostavaa ja ihanaa tämä on työnä, Laura Suominen kertoi.

– Pidän erityisesti asiakkaista, he ovat ihania. Sitä on hankalakin kuvailla, miten lämmin se yhteys välillä on, kun käyn heidän luonaan.

Kiva työyhteisö ja monipuolisia tehtäviä

Kummatkin nostavat työnsä parhaiksi puoliksi monipuolisuuden ja työpaikan yhteishengen.

– Etenkin opiskelijana tämä on ihan mahtava paikka oppia. Yhden päivän aikana tulee vastaan asiakkaiden eri sairauksia ja eri ikäryhmien edustajia. Olen päässyt sairaanhoitajana syventymään asiakkaiden moninaisiin tilanteisiin, tekemään hoidollisesti haastavia tehtäviä, juttelemaan ja kuuntelemaan. Tiedän kuitenkin, että saan aina apua työkavereilta ja ohjaajaltani. Huomaan joka päivä, että mä rakastan tätä työtä, Berton iloitsee.

– Suoritin heti kesätöiden aluksi kokeen, jonka jälkeen sain jakaa jo annettuja lääkkeitä ja laittaa lääkevoiteita. Minä myös juttelen asiakkaiden kanssa, annan ruokaa sekä autan vaatteiden ja vaipan vaihdossa. Meidän työyhteisö on myös ihan loistava, Laura kertoo.

Kaupungilla työskentely kiinnostaa jatkossakin, mutta kumpikin haluaa pitää kaikki ovet avoinna.

– Päätin, että jatkan työskentelyä kotihoidossa opiskeluideni lomassa. Seuraavaksi muutan ensimmäiseen omaan kotiini ja tietenkin jatkan opiskeluita taas elokuussa. Koitan jossain kohden myös vähän rentoutua, Laura naurahtaa.

– Tulevaisuudessa olisi ihan huippua, jos pääsisin tekemään kriisityötä kehitysmaihin tai jollekin katastrofialueelle. Se on ollut haaveeni heti opintojen alusta asti. Viimeisen harjoitteluni lähden tekemään Tukholmaan päivystykseen, Berton kertoo. 


Kesätyöntekijöiden lisäksi sosiaali- ja terveystoimessa työskenteli kesä- ja heinäkuun aikana yhteensä 320 kesänuorta. Nuoret ovat tehneet avustavia tehtäviä esimerkiksi monipuolisissa palvelukeskuksissa. He ovat ulkoilleet vanhusten kanssa, järjestäneet erilaisia tapahtumia ja pitäneet ikääntyneille seuraa.

Nuoret ovat joka vuosi erittäin toivottuja kesätyöntekijöitä niin henkilökunnan kuin asiakkaiden taholta, työvoimasuunnittelija Harri Laurell kertoo.

 


JAA