Ilmakuva Helsingin rakennuksista ja rannikosta.

Sosiaali- ja terveyspalveluja avautuu asteittain – myös kesä tuo muutoksia aukioloaikoihin

Kesäkuun alusta lähtien Helsingin sosiaali- ja terveyspalveluja avautuu asteittain koronatilanteen helpottuessa. Myös kesäkauden alku tuo joitakin muutoksia palveluihin. Myöhemmin kesällä alkavista muutoksista tiedotetaan erikseen.

Koronavirustartuntoja hoidetaan kesälläkin

Kun epäilet koronavirustartuntaa voit tehdä oirearvion Omaolo-palvelussa (omaolo.fi). Tarvittaessa voit varata palvelussa ajan koronavirustestiin. Omaolossa ei voi varata aikaa testiin toisen puolesta.

Voit ottaa yhteyttä myös koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024, joka palvelee kesällä arkisin klo 7 - 16. Muina aikoina voit soittaa Päivystysapuun, p. 116 117. Myös koronavirusneuvonta ja Päivytysavusta sinut ohjataan tarvittaessa koronavirustestiin.

Laakson ja Malmin koronaterveysasemat palvelevat arkipäivinä kesälläkin. Laakso on auki klo 8 -18 ja Malmi klo 8 -16.

Terveysasemilla on turvallista asioida

Helsingin terveysasemilla turvallista asioida myös kesällä vaikka korona-aika jatkuukin. Omaan terveysasemaan voi olla normaalisti yhteydessä, eikä jo varattuja aikoja tarvitse perua. Omasta ja läheisten terveydestä on tärkeää huolehtia myös koronaepidemian aikana.

Terveysasemat palvelevat kesäkuukausina arkisin kello 8 -16. Tämä koskee myös Kalasataman terveysasemapalveluja. Keskikesällä palveluissa on joitain supistuksia, joista tiedotamme myöhemmin.

Kesällä aukeaa joitain hammashoitoloita

Helsingin hammashoidossa on koronavirusepidemian aikana annettu kiireellistä ja välttämätöntä hammashoitoa.

Kaupunki ryhtyy kesällä avaamaan hammashoitoloita asteittain, jotta suun terveyden palveluja voitaisiin tarjota helsinkiläisille hiukan laajemmin.

Symppikset ja Villa Sture laajentavat palvelujaan

Aikuisille päihde- ja mielenterveyskuntoutujille tarkoitetut Symppikset avaavat kesäkuusta alkaen toimintaansa käynnistämällä jälleen palvelujaan. Turvallisuussyistä päiväkeskuksia ei vielä avata koko laajuudessaan. Symppikset sijaitsevat Kontulassa ja Itäkeskuksessa.

Päihteettömään elämään pyrkiville tarkoitettu Villa Sture käynnistää myös toimintaansa kesäkuussa.
Villa Sture on auki arkisin kello 9 - 15 (ke klo 9 - 13) Koska paikalla yhtä aikaa olevaa henkilömäärää täytyy koronatilanteen vuoksi rajata, toivotaan asiakkaiden ilmoittavan etukäteen tulostaan.

Psykiatria- ja päihdepalveluissa ruvetaan kesällä lisäämään ryhmätoimintaa. Samalla otetaan huomioon tarvittavat varotoimet.

Kuntouttava työtoiminta ja vammaisten henkilöiden työtoiminta

Helsingissä kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat palaavat hallitusti ja asteittain työtoimintaan lähipalveluna 1.6. alkaen. Asiakkaat voivat palata työtoimintaan niin kaupungin omiin työtoimintapaikkoihin, joita ovat Uusix-verstaat, Avotyötoiminta, Pakilan työkeskus kuin myös ostopalvelu- ja yksittäispaikkoihin.

Palvelut räätälöidään kullekin asiakkaalle sopiviksi siten, että heillä on mahdollisuus osallistua työtoimintaan 1.6. alkaen joko etä- tai lähipalveluna tai näiden yhdistelmänä.

Suunnitelmissa on huomioitu esimerkiksi ryhmäkoot (maks. 10 henkilöä), hygienia ja suojautumistarpeet siten, että lähityötoiminnan palveluihin palaaminen on turvallista.

Vammaispalvelujen työ- ja päivätoiminta

Vammaisten työ- ja päivätoiminnan osalta aukeavat hallitusti ja asteittain 1.6. alkaen vammaistyön toimipisteet Cäpsä, Töölö ja Vallila sekä Haavikon opetus- ja aikuiskasvatuskeskus. Lähipalvelun lisäksi tarjotaan virtuaalipäivätoimintaa. Toiminnot avataan supistetuilla ryhmillä ja erityistä huomiota kiinnitetään hygieniaan, siivoamiseen ja toimintapäivän aikana tapahtuviin siirtymiin.

Asukastalot

Asukastaloista Oulunkylän Seurahuone ja Kumppanuustalo Hanna avaavat ovensa 1.6.
Asukastalotoimintaa toteutetaan noudattaen koronaohjeita ja toimintaa järjestetään pääsääntöisesti ulkona.

Ruoka-apu

Ruoka-avun poikkeusajan akuuttikassien jako jatkuu myös kesäaikana, tosin hiukan muuttuvin aikatauluin ja paikoin. Tiedot ruoka-apua jakavista paikoista löytyvät kaupungin verkkosivuilta.

Poikkeusajan ruoka-apu järjestetään yhteistyössä Helsingin kaupungin, Helsingin seurakuntien ja Myllypuron elintarvikeavun kanssa.

Palvelukeskukset ja omaishoidon toimintakeskukset

Helsinkiläisille eläkeläisille ja työttömille tarkoitetut palvelukeskukset ovat edelleen kiinni. Myös omaishoidon toimintakeskukset ovat kiinni. Tilannetta seurataan tarkkaan ja toimintaa avataan heti kun se on mahdollista.


Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki/ Mika Lappalainen