Henkilö kävelee Kontulan seniorikeskuksen pihalla.

Seniorikeskusten, hoivakotien ja palvelutalojen asukkaita voi nyt tavata myös sisätiloissa

Perjantaista 10.7. alkaen omaiset voivat tavata seniorikeskuksissa, palvelutaloissa ja hoivakodeissa asuvia läheisiään myös sisätiloissa. Tapaamisista on sovittava aina etukäteen hoitopaikan kanssa.

Tapaaminen sisätiloissa voi kestää enintään kaksi tuntia. Vierailijoita voi olla enintään kaksi kerrallaan. Hoitajat ottavat vierailijat vastaan ulkona ja opastavat heidät sisälle. Vierailut tapahtuvat läheisen huoneessa tai erillisessä vierailutilassa.

Omaisille annetaan ennen tapaamista kirurginen suu-nenäsuojus, jota pitää käyttää koko tapaamisen ajan. Hoitajat opastavat suojuksen käytössä. Lisäksi omaisia muistutetaan hyvästä käsihygieniasta ja siitä, että tapaamiseen saa tulla vain terveenä. Myös riittävistä, noin kahden metrin turvaväleistä huolehtiminen on tärkeää. Esimerkiksi halaaminen ei ole vielä sallittua.

Koronavirustilanne on tällä hetkellä sen verran rauhallinen, että sisävierailut voidaan sallia. Meidän kaikkien pitää huolehtia siitä, että vierailut ovat turvallisia. Siksi on tärkeää, että vierailijat noudattavat hoitajien antamia ohjeita ja käyttävät kirurgista suu-nenäsuojusta koko tapaamisen ajan, Laura Pikkarainen, Helsingin sairaalan johtajalääkäri painottaa.

– Moni varmasti haluaa tavata omaistaan sisätiloissa mahdollisimman pian. Kaikkia vierailuita ei välttämättä voida sopia heti ensimmäisille päiville. Toivomme omaisilta ymmärrystä. Meille on todella tärkeää, että vierailut voidaan järjestää turvallisesti. Hoitajamme ohjeistavat ja neuvovat kaikkia vierailijoita erikseen, Mari Sairanen, seniorikeskuksen johtaja jatkaa.

Myös ulkovierailut ovat edelleen mahdollisia

– Toivomme, että omaiset suosisivat tapaamisia ulkotiloissa mahdollisuuksien mukaan. Myös ulkotapaaminen pitää kuitenkin sopia etukäteen hoitopaikan kanssa, Sairanen muistuttaa.

Tapaaminen ulkona voi kestää enintään kaksi tuntia ja vierailijoita voi olla enintään viisi. Huolehdi hyvästä käsihygieniasta ja turvaväleistä. Kun noudatat 1–2 metrin turvaväliä ulkovierailulla, et tarvitse suu-nenäsuojusta. Pyörätuolia työntäessä suojus kuitenkin tarvitaan.

Lisätietoa vierailuista voi kysyä läheisen hoitopaikasta.


Kuva: Marja Väänänen