Nicole ja Jonna Seniori-infosta.

Seniori-infossa kannustetaan ikääntyneitä ottamaan yhteyttä: ”Ei ole asiaa, josta ei voi kysyä"

Korona-aikana Seniori-infoon on tullut aikaisempaa enemmän kyselyitä, ja ikääntyneitä on mietityttänyt esimerkiksi rajoitukset. Seniori-infon palveluneuvojat ja ikääntyneet ovat miettineet ratkaisuja yhdessä.

Palveluneuvojat Jonna Adhikari ja Nicole Renwall-Iivonen ovat huomanneet, että koronaan liittyviä kysymyksiä tulee laidasta laitaan.

”Ikääntyneitä on huolestuttanut heitä koskevat ohjeistukset ja mitä ne tarkoittavat. He miettivät, voiko kaupassa, apteekissa ja terveysasemalla käydä, ja millä sinne voi mennä. Kotihoidon ja palveluasumisen työntekijöiden suojautumisesta on myös kyselty. Lisäksi omaishoitajien jaksaminen on huoli. Ikääntyneiden omaiset ovat ottaneet yhteyttä ja kysyneet, jos läheisensä luona voi käydä”, Jonna kertoo.

Milloin kannattaa olla yhteydessä Seniori-infoon?

Seniori-infoon kannattaa olla yhteydessä, jos esimerkiksi kokee tarvitsevansa apua arkeen, tai jokin asia askarruttaa.

”Haluamme auttaa ikääntyneitä toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Meiltä voi esimerkiksi kysyä liikuntapalveluista, annamme mielellämme liikuntaohjeita. Korona-aikana yhteydenotot ovat painottuneet arjen haasteisiin, joita lähdetään ratkomaan. Mutta ei tarvitse olla ongelma, vaan meihin voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä”, Jonna ja Nicole kertovat.

”Eilen soitti ikääntynyt henkilö, jonka auton akku oli loppu, joten etsimme hänelle verkosta liikkuvia autokorjaamoja, jotka voisivat hoitaa akun kuntoon. Hoidamme siis moninaisia asioita. Ottakaa rohkeasti yhteyttä. Ei ole asiaa, josta ei voi kysyä”, Nicole toteaa.

”Mietitään yhdessä ratkaisuja tai minkälaisista palveluista sinulle tai omaisellesi voisi olla apua”, Jonna kiteyttää.

Monta eri palvelukanavaa

Seniori-infoon voi ottaa yhteyttä puhelimitse puh. 09 310 44556, chatissa, huoli-ilmoituslomakkeella ja sähköpostilla. Palvelua saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Myös sosiaalisessa mediassa voi laittaa viestiä Seniori-infolle, kunhan ei jaa arkaluontoista tietoa. Löydät Seniori-infon Facebook-sivun täältä.

Korona-aikana Seniori-infon verkkosivustolle on myös luotu erillinen verkkosivu, jolta löytyy tietoa koronaviruksesta ikääntyneille. Sivut löytyvät suomeksi täältä ja ruotsiksi täältä.

”Sivulta löytyy muun muassa tietoa siitä, mitä tehdä, jos epäilee tartuntaa. Tuomme myös esiin kanavat, mistä saa apua, kuten Helsinki-apu ja Seniori-info. Sivulla kerromme myös mistä saa keskusteluapua sekä liikunta- ja kulttuuripalveluja etänä. Sivu on tarkoitettu ikääntyneille ja heidän omaisilleen, mutta myös yhteistyökumppaneille”, Jonna toteaa.

Pidentynyt aukiolo korona-aikana

Varautuakseen koronaan liittyviin kyselyihin, Seniori-info pidensi aukioloaikaansa ja palvelee nyt arkisin klo 9-18. Pidentynyt aukioloaika jatkuu toistaiseksi, niin kauan kuin sille on tarvetta.

”Yhteydenotot puhelimitse ja sähköisesti lisääntyivät huomattavasti korona-ajan alussa. Meillä on ollut lisäresursseja auttamassa Seniori-infossa, kuten palvelukeskusten työntekijöitä, muistikoordinaattoreita, toimintaterapeutteja ja sosiaaliohjaajia. Nyt suuri osa heistä on palannut omiin työtehtäviin, koska koronaan liittyvät kyselyt ovat vähentyneet”, Nicole kertoo.