Jalankulkijoita Pasilassa.

Selviämishoitoasema uusin tiloihin

Helsingin selviämishoitoasema sijaitsee 27.9.alkaen Pasilan poliisitalon yhteydessä, osoitteessa Pasilankatu 18.  

Selviämishoitoaseman keskeisiä yhteistyökumppaneita ovat ensihoito, päivystykset, sosiaalipalvelut ja poliisi.

”Teemme koko ajan yhteistyötä poliisin kanssa. Kun polisiin toiminta vanhassa osoitteessa Töölössä päättyy, myös selviämishoitoaseman toiminta päättyy ja siirtyy Pasilan poliisitaloon”, kertoo Helsingin päihdepalvelujen ylihoitaja Jalmiina Nummelin.

”Uudet tilat ovat varta vasten remontoitu selviämishoitoaseman toimintaa varten, ne ovat nykyaikaiset ja toimivat”, Nummelin toteaa tyytyväisenä. 

Selviämishoito on tarkoitettu 16 vuotta täyttäneille helsinkiläisille. Hoito kestää selviämisen ajan tai siihen asti, kun potilas on selvinnyt riittävästi ja kykenee jälleen huolehtimaan itsestään.

Seurannan jälkeen potilaat lähtevät selviämishoitoasemalta kotiin tai jatkohoitoon voinnin niin edellyttäessä. Potilaita voidaan ohjata päihdepalveluiden piiriin tai sairaaloiden päivystyksiin.

Selviämishoitoasema on tukipalvelu poliisille, ensihoidolle ja päivystyspoliklinikoiden toiminnoille. Lähettävä yksikkö varaa paikan potilaalle etukäteen puhelimitse, ja potilas kuljetetaan saatettuna palveluun. Selviämishoitoaseman hoitoon ei voi hakeutua itsenäisesti. 

Hoito selviämishoitoasemalla perustuu aina vapaaehtoisuuteen. Asiakkaita ei oteta vastaan vastoin omaa tahtoa. Myöskään aggressiivisia tai uhkaavia henkilöitä tai voimakkaasti piristeiden vaikutuksen alaisena olevia levottomia henkilöitä ei oteta vastaan. 

Helsingin selviämishoitoasemalla on esihenkilöiden lisäksi töissä kymmenen hoitoalan ammattilaista. Asiakaskäyntejä on vuositasolla noin 3 000, koronavuonna 2020 käyntejä oli noin 2 300. Lisäksi asiakkaita on poliisin säilön puolella.

Kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy / Helsingin kaupungin aineistopankki