Hyväntuulinen tyttö leikkii pihalla.

Perhehoito on joukkuelaji – Tervetuloa webinaariin 16.9.

Helsingin, Espoon ja Vantaan perhehoidot ovat jälleen mukana Perhehoitoliiton jokasyksyisessä Ajoissa Kotiin -kampanjassa. Kaupungit järjestävät webinaarin tuki-, vastaanotto- ja sijaisperhetoiminnasta kiinnostuneille torstaina 16.9. klo 17.30. Tänä vuonna kampanjan teemana on ”Perhehoito on joukkuelaji” ja kampanjaa suojelee jalkapallotähti Joona Toivio.

Perhehoito on joukkuelaji, jossa lapsen, vanhempien, perhehoitajan ja viranomaisten yhteispelillä varmistetaan lapsen paras. Mutkikkaassakin tilanteessa yhteistyöllä ja yhteisillä sopimuksilla päästään hyvään lopputulokseen.

”Poikkeustilanteesta huolimatta avuntarve ei ole vähentynyt. Itse asiassa korona-aika kärjisti perheiden ongelmatilanteita. Kaipaamme kipeästi perheitä, jotka olisivat valmiita auttamaan näitä apua tarvitsevia lapsia ja nuoria. Yhdessä ja yhteistyöllä pääsemme tämän vaikean ajan yli. Poikkeustilanteesta huolimatta sijaisperheiden valmennuksia on järjestetty, ja lapsia on sijoitettu perheisiin kuten tavallisesti. Tarvitsemme lisää vahvistusta Perhehoidon joukkueeseen”, Helsingin kaupungin sosiaalityöntekijä Anu Turri kertoo.

Sijaisperheessä
lapsi asuu niin kauan kuin tarve vaatii, aina aikuisuuteen asti. Sijaisvanhemmiksi ei haeta tähtipelaajia, vaan tavallisia perheitä, joilla olisi aikaa ja kiinnostusta olla osa apua tarvitsevan lapsen elämää. Sijaisvanhemmuudesta voi alkaa elämän pituinen yhteinen matka.

Perheet käyvät ennakkovalmennuksen, jossa käydään läpi muun muassa yhteistyötä lapsen läheisten ja viranomaisten kanssa ja miten käsitellä sijoitetun lapsen kokemia menetyksiä. Valmennuksen jälkeen tehdään yhteinen päätös siitä, ryhtyykö perhe tehtävään. Perheet saavat hoitopalkkion ja kulukorvauksen tehtävästään. Jokainen perhehoitajaksi ryhtyvä saa lisäksi täydennyskoulutusta sekä moniammatillisen tukiverkoston.

Tukiperheessä lapsi yökyläilee säännöllisesti ennalta sovitun suunnitelman mukaisesti. Tukiperheissä tehdään tavallisia asioita, kuten ulkoillaan, harrastetaan ja satsataan mukavaan yhdessäoloon. Kun lapsi on vierailulla tukiperheessä, lapsen omat vanhemmat saavat tervetulleen lepohetken.

Vastaanottoperheeseen lapsi tulee silloin, kun lapsen perheessä on kriisi ja kotitilanne vaatii selvittelyä. Lapsi on perheessä muutamasta päivästä useaan kuukauteen. Toisen vanhemmista tulee olla kokopäiväisesti kotona lapsen kanssa.

Minustako sijaisvanhempi? -webinaari

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit hakevat yhdessä uusia sijaisvanhempia. Osallistu webinaariin torstaina 16.9.2021 klo 17.30–19.30. Kokeneet sijais-, tuki- ja vastaanottoperheet kertovat omista kokemuksistaan. Teillä on mahdollisuus esittää heille sekä kaupunkien edustajille kysymyksiä.
Osallistumislinkki: www.webcasting.fi/sijaisvanhemmuus/
Kysy lisää: puh. 040 334 1423 / Helsingin perhehoito

Tervetuloa mukaan!

Sijoitettujen lasten määrä pääkaupunkiseudulla v. 2020

  • Sijaisperheisiin sijoitetut lapset = 161 lasta
  • Vastaanottoperheisiin sijoitetut lapset = 494 lasta
  • Sijaisperheissä yhteensä lapsia = 1358 lasta
  • Tukiperheissä yhteensä lapsia = 515 lasta

Kuva: Pixabay