Koronaviruspotilaita hoidetaan Malmin terveysasemalla. Kuvassa suojavarusteisiin pukeutunut hoitaja.

Helsinkiläiset ovat löytäneet Omaolon – koronaviruksen oirearvioita on tehty heinäkuussa netissä ennätysmäärä

Helsinkiläiset ovat heinäkuussa innostuneet arvioimaan koronavirusoireitaan verkossa. Koronaviruksen oirearvioita on lähetetty Omaolosta terveydenhuollon ammattilaisille heinäkuussa useana päivänä yli 200 kappaletta. Ennätys tehtiin heinäkuun 13. päivänä, kun oirearvion lähetti ammattilaisen arvioitavaksi yhteensä 304 helsinkiläistä. Vielä kesäkuussa oirearvioita lähetettiin monena päivänä alle sata.

Kaikista Omaolossa oirearvion tehneistä noin 25 % lähettää arvion ammattilaiselle, joka arvioi jatkohoitotarpeen. Oirearvion ammattilaiselle lähettäminen edellyttää vahvaa tunnistautumista.

”Oirearvioiden määrän nousu on merkki siitä, että nyt kun ihmiset liikkuvat vapaammin, ovat tavalliset flunssat myös alkaneet levitä. Kevät oli niiden osalta poikkeuksellista aikaa, flunssia ei ollut juurikaan liikkeellä. Mistään oirekuvasta ei kuitenkaan voi yksin päätellä mikä flunssaoire on koronaa ja mikä tavallista flunssaa, ja siksi kaikkien on hakeuduttava näytteeseen. Kaikkein kätevimmin se onnistuu Omaolon koronaoirearvion kautta”, kertoo johtava ylilääkäri Marja-Liisa Lommi.

Omaolon kautta koronavirustestiin ajan varanneiden määrät ovat myös kasvaneet. Vilkkain päivä oli 23. heinäkuuta, jolloin Omaolon oirearvion kautta koronavirustestiin ajan varasi 199 helsinkiläistä.

Heinäkuussa Omaolon koronaoirearvioita on lähetetty Helsingin terveydenhuollon ammattilaisille yhteensä 5 411 kappaletta (tilanne 26.7.). Heistä 3 554 eli noin 65 prosenttia on varannut itse ajan koronatestiin.

Kaikkiaan koronaoirearvion on heinäkuussa tehnyt yli 20 000 helsinkiläistä, kun mukaan lasketaan myös testiä kokeilleet ja ne, jotka eivät lähettänet oirearviotaan ammattilaiselle. Omaoloa ylläpitävän SoteDigin arvion mukaan heinäkuun aikana koronaviruksen oirearvioita tullaan tekemään Helsingissä jopa 30 000 kappaletta.

Kevään ja kesän aikana koronaoirearvioita on lähetetty terveydenhuollon ammattilaisille Helsingissä 14 485 ja koronavirustestejä varattu 5 824. Omaolon koronaoirearvio tuli käyttöön maaliskuussa. Testiin ajan on voinut varata Omaolon kautta toukokuusta lähtien.

Oirearvio Omaolossa tulee tehdä aina, kun on mitä tahansa koronavirukseen viittaavia oireita. Oireita ovat kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, päänsärky, nuha, pahoinvointi ja ripuli sekä maku- ja hajuaistin menetys.

Kuva: Kimmo Brandt