Ikääntynyt mies ja nainen istuvat vierekkäin ulkona.

Omaishoitajien tilanteeseen helpotusta – lyhytaikaishoidon paikat aukeavat asteittain

Omaishoitajille tärkeitä lyhytaikaishoidon paikkoja avataan 19. toukokuuta alkaen. Ensimmäisenä aukaistaan Seniorisäätiön Pakilakodin 20 paikkaa.

Koronaviruspandemia on koetellut omaishoitajien jaksamista

Koronaviruspandemian vuoksi omaishoitamista tukevia avopalveluja, kuten päivätoiminta ja lyhytaikaishoito, on jouduttu sulkemaan lähes kokonaan. Hoitopaikkoja on voitu tarjota vain kaikkein kriittisimmissä tilanteissa.

Ikääntyneiden palveluissa kaikki omaishoitoperheet kuuluvat riskiryhmiin ja he ovat olleet tiukimpien varotoimien piirissä.

 – Tehdyt rajoitustoimenpiteet ovat toimineet ja viruksen leviäminen on saatu taittumaan. Voimme nyt asteittain avata suljettuja palveluja varovaisesti ja hallitusti. Heti kun on mahdollista, palveluita avataan lisää. Seuraamme koko ajan tilannetta, arviointitoiminnan johtaja Tuulikki Siltari kertoo.

Omaishoitajiin on pidetty yhteyttä

Omaishoitoperheisiin on oltu yhteydessä myös koronapandemian aikana. Heille on tarjottu muun muassa keskusteluapua ja vertaistukitoimintaa. Eniten apua tarvitseviin ollaan lähipäivinä erikseen yhteydessä.

 – Olemme melko hyvin tietoisia omaishoitoperheiden tilanteesta. Otamme lähiaikoina yhteyttä omaishoitoperheisiin, joiden tilanteen tiedämme olevan erityisen kuormittunut. Myös omaishoitoperheet voivat olla yhteydessä omatyöntekijäänsä, Siltari painottaa.


Kuva: Maarit Hohteri