Moni lapsi tarvitsee turvallista kotia – Info-tilaisuus torstaina Kampissa

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit hakevat yhdessä uusia tuki-, vastaanotto- ja sijaisperheitä. Kaikille avoin info-tilaisuus järjestetään torstaina 13. syyskuuta klo 17.30–19.30 Kampin palvelukeskuksessa, Salomonkatu 21 B.

Pääkaupunkiseudun kolmessa suuressa kaupungissa on erityisesti viime vuosien aikana panostettu perhehoitoon. Kaupungit tarjoavat perheille monenlaisia tukipalveluja, koulutuksia ja vertaisryhmiä.

Tällä hetkellä Espoon, Helsingin ja Vantaan sijaisperheissä on yhteensä noin 1250 lasta. Vuonna 2017 Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla sijoitettiin yhteensä noin 150 lasta sijaisperheisiin ja lähes 600 lasta vastaanottoperheisiin. Tukiperheissä käy säännöllisesti yli 150 lasta.

Turvallisuus tuntuu sydämessä

Lasten sanoin:

– Hyvässä sijaisperheessä lasta rakastetaan niin kuin omaa. Hyvin toimivassa sijaisperheessä puhalletaan yhteen hiileen, sanoo 16-vuotias Kerstin.

– Sijaisvanhempien pitää uskaltaa olla omia itsejään, ymmärtäviä ja kärsivällisiä sekä osata asettua lapsen tai nuoren asemaan. Perheen tulisi olla luotettava, tukea antava ja pitää arjen kulku rauhallisena, sanovat puolestaan 15-vuotias Esmeralda ja 18-vuotias Emilia.

– Lapsen ja nuoren sopeutumista uuteen perheeseen helpottaa se, että hän tuntee olevansa tervetullut perheeseen. Kun tuntee, että perhe hyväksyy, voi paremmin olla oma itsensä ilman pelkoa, tuumii Esmeralda.Tukiperhetoiminta
Hyvin monenlaiset aikuiset ja perheet voivat toimia tukiperheenä. Lapset vierailevat perheissä keskimäärin yhtenä viikonloppuna kuukaudessa. Tukiperheissä vierailevat lapset tarvitsevat elämäänsä hyviä verkostoja. Parhaiten tukiperheeksi sopii vakaassa elämäntilanteessa oleva perhe.

Vastaanottoperhetoiminta
Vastaanottoperheeltä edellytetään valmiuksia kohdata kriisissä olevia lapsia ja muuttuvia tilanteita. Perheen tehtävänä on ottaa hoitoon lapsia, joiden kotitilanne vaatii selvittelyä. Sijoitusten pituus vaihtelee muutamasta päivästä noin puoleen vuoteen. Tehtävä edellyttää perhehoitajan kotonaoloa.

Sijaisperhetoiminta
Sijaisperheeksi voivat hakea tavalliset perheet, joiden elämäntilanne on vakaa. Tärkeintä on kyky sitoutua lapseen ja valmius tehdä yhteistyötä eri tahojen kanssa. Jos perheellä on mahdollisuus tarjota lapselle tai nuorelle pidempiaikainen koti, sijaisvanhemmuutta harkitsevat voivat hakeutua ennakkovalmennukseen.

JAA