Miten toimia koronavirustestin jälkeen?

Koronavirustestillä eli COVID-19-näytteellä testataan, onko testattavalla koronavirustartunta. Jos sinulta on mahdollisen koronavirustartunnan vuoksi otettu koronavirustesti, miten näytteenoton jälkeen tulisi toimia?

Pysy kotona kunnes tulokset vahvistetaan

Koronavirustestin tuloksen valmistuminen kestää muutaman päivän. Muiden ihmisten suojelemiseksi sinun tulee pysytellä kotona ainakin testituloksen vahvistumiseen saakka.

Esimerkiksi kaupassa tai apteekissa ei olisi suotavaa käydä. Jos sinulla on vaikeuksia saada apua kaupassa tai apteekissa käyntiin, ilmaisethan huolesi sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaiselle. Voimme järjestää apua.

Jos näytteesi on otettu karanteenin aikana alkaneiden oireiden vuoksi, normaali testitulos ei kumoa aiempaa karanteenipäätöstä.

Jos testitulos on positiivinen eli sinulla on koronavirustartunta

Saat soiton tuntemattomasta numerosta. Ilmoitamme tuloksia myös iltaisin ja viikonloppuisin. Saat puhelimessa tarkemmat ohjeet.

Tuloksen ilmoittamisen jälkeen Helsingin epidemiologinen toiminta on sinuun yhteydessä karanteeni- ja eristyspäätösten ja tartunnanjäljityksen osalta.

Jos testituloksesi on negatiivinen eli sinulla ei todeta koronavirustartuntaa

Saat tekstiviestin, jossa lukee "Testituloksesi on normaali (negatiivinen)". Sinun tulee kuitenkin pysytellä karanteenin kaltaisissa olosuhteissa niin kauan kuin sinulla on oireita ja lisäksi vähintään kaksi oireetonta päivää.

Jos vointisi heikkenee ja koet, että et pärjää kotona

Soita arkisin klo 7–16 Helsingin koronavirusneuvontaan p. 09 310 10024 ja muina aikoina päivystysapuun p. 116117.
Henkeä uhkaavassa hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.

Koronavirustestiin ohjataan kaikki, joilla on tartunnan oireita

Koronavirustestiin ohjataan kaikki, joilla on koronavirustartunnan oireita. Näitä ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys.

Ohjeet seuraavilla kielillä (pdf)

Uutista muokattu 23.4.
Lisätty 24.4. linkit muunkielisiin tiedottetsiin.
Muokattu 7.5. koronavirustestausta koskevaa kohtaa.
Uutista muokattu 25.5. ja 28.5.
Uutista muokattu 1.6. koronavirusneuvonnan aukioloaikaa koskien.
Uutista tarkennettu 8.6. koronavirustartunnan oireiden osalta.