Hoitaja pakkaa hoitolaukkua.

Liikkuva hoitaja -palvelu vie päivystyksellistä apua hoivakoteihin

Helsingissä käynnistyi toukokuun lopussa uusi Liikkuva hoitaja -palvelu. Sosiaali- ja terveystoimialan ja Palvelukeskus Helsingin yhdessä käynnistämässä palvelussa liikkuva hoitaja vie avun hoivakotiin paikan päälle, mikä tarjoaa asukkaille nopeaa hoitoa ja vähentää samalla asukkaille tarpeettomia päivystyskäyntejä. Useissa akuuteissa terveydentilan muutoksissa asukasta voidaan hoitaa hänen kotonaan hoivakodissa.

– Jos asukkaan vointi heikkenee äkillisesti, hoivakodin hoitaja on yhteydessä päivystävään lääkäriin. Lääkäri arvioi aina asukkaan tilanteen ja tekee hoitopäätöksen. Tarvittaessa paikalle kutsutaan liikkuva hoitaja, joka on akuuttihoidon ammattilainen ja voi antaa hoitoa asukkaan kotona hoivakodissa, tutussa ja turvallisessa ympäristössä, kertoo Helsingin sairaalan johtajalääkäri Laura Pikkarainen sosiaali- ja terveystoimialalta.

Nyt reilun kahden viikon ajan toiminut palvelu on sujunut hyvin ja vastaanotto on ollut positiivinen.

– Olemme tietysti vasta lähtökuopissa, mutta liikkuvan hoitajan käynnit ovat selvästi olleet tuki hoivakodin henkilöstölle. Myös asukkaat ovat olleet tyytyväisiä, sillä useimmissa tapauksissa apu on saatu tutussa hoivakodin ympäristössä. Uuden palvelun rakentaminen on ollut innostava mahdollisuus myös sairaanhoidon ammattilaisillemme, kertoo hoivapalvelujen päällikkö Taina Nevalainen Palvelukeskus Helsingistä.

Alkuun Liikkuva hoitaja -palvelu on apuna vain viikonloppuisin, mutta palvelulla on jo laajennusnäkymiä.

– Jatkossa palvelua on tarkoitus laajentaa arki-iltoihin ja ulottaa myös kotihoidon piiriin, kertoo Pikkarainen sosiaali- ja terveystoimialalta.