Länsisatama.

Laivamatkustajilta kysytään todistus koronatestistä

Helsinkiin liikennöivät laivayhtiöt edellyttävät tiistaista 23.2. alkaen matkustajilta todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronasta. Todistus tulee olla laivaan noustessa yli 12-vuotiailla matkustajilla.

Koronatestitulos voi matkan alkaessa olla korkeintaan 72 tuntia vanha. Koronan sairastamisesta ei saa olla yli 6 kuukautta. Todistusta ei edellytetä risteilymatkustajilta, jotka eivät ole käyneet maissa toisessa maassa.

”Tervehdimme ilolla varustamojen päätöstä. Se auttaa meitä osaltaan torjumaan koronatartuntojen leviämistä.  Päätös myös sujuvoittaa Helsingin sataman päässä matkustajien saapumista Suomeen”, terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen kommentoi.      

Matkan aikana matkustajat saavat yhteystietolomakkeen. Lomake kannattaa täyttää ennen kuin  saavutaan Helsinkiin ja sataman terveysneuvontapisteelle. Näin nopeutetaan saapumista Suomeen. Neuvontapisteet sijaitsevat terminaalissa ja autokaistalla.

Laivalla täytetty yhteystietolomake lähetetään Helsingin satamasta matkustajan koti- tai oleskelupaikkakunnan terveysviranomaisille. Tietoja saatetaan tarvita tartunnanjäljityksessä.   

Suosittelemme matkustajille toiseen koronavirustestiin menoa aikaisintaan 72 tuntia maahaansaapumisen jälkeen. Jos matkustaja on sairastanut koronavirustaudin edeltävän kuuden kuukauden aikana, testiin ei tarvitse mennä.

Suomessa tehtävään koronavirustestiin voi varata ajan

  • kätevimmin Finentry-palvelussa (finentry.fi)
  • koti- tai oleskelupaikkakuntasi koronaneuvonnassa (helsinkiläiset voivat varata ajan soittamalla, p. 09 310 10024, joka päivä klo 8-18)
  • omaolo.fi-palvelussa (jos olet oireinen).

Suomessa julkisessa terveydenhuollossa tehty koronavirustesti on maksuton. Testitulosta odotellessa on tärkeää pysyä omaehtoisessa karanteenissa kotona tai majapaikassa. Jos toinenkin testitulos on negatiivinen, omaehtoisen karanteenin voi lopettaa. 

Satamien uusia toimintamalleja on suunniteltu yhdessä Helsingin Sataman, HUSin, Tullin, Rajavartiolaitoksen ja varustamojen kanssa.

Lisätietoa saa satamassa koronaneuvontapisteeltä ja osoitteista www.hel.fi/koronavirus ja www.thl.fi.

Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Antti Pulkkinen