Seppo Sinkkonen esittelee Jaakko Saloselle uutta kotiaan.

Laitoksesta omaan kotiin

Seppo Sinkkonen muutti pari kuukautta sitten Kirkkonummella sijaitsevan Killinmäen kehitysvammalaitoksen yhteydestä, Nukarin ryhmäkodista Jätkäsaareen.  Uusi koti sijaitsee keskellä kaupungin hälinää, jota vielä toistaiseksi lisäävät talon ympärillä hyörivät isot rakennuskoneet ja työmiehet. Hälinästä huolimatta hän on kotiutunut hyvin ja innoissaan koristelee uutta kotiaan joulua varten.

Eikä vain Seppo, vaan lähes kaikki Jätkäsaareen muuttaneista ovat innoissaan uudesta jännittävästä asuinympäristöstä ja kauniista kodeistaan. Vain muutama jäi kaipaamaan Killinmäen luontoa ja metsäisää ympäristöä, jossa kotipolulla näki jäniksiä, oravia ja jopa kauriita. Olisipa yksi asukkaista mielellään muuttanut Kirkkonummea huomattavasti kauemmaksi, lapsuuden kotikaupunkiin Kemiin.

Muuttamisen mahdollisti hallituksen kahdeksan vuotta sitten hyväksymä periaatepäätös, jossa linjattiin kehitysvammaisten asumiseen liittyvien palvelujen yksilölliset ratkaisut ja asetettiin tavoitteeksi laitosasumisen lakkauttaminen vuoteen 2020 mennessä. Näin toteutuu kehitysvammaisten oikeus asua samoin kuin muutkin kuntalaiset, tehdä asumiseensa liittyviä valintoja yhdenvertaisesti muiden kanssa sekä saada tarvitsemansa tukipalvelut. Periaatepäätös nojaa Suomen perustuslakiin sekä Suomen vuonna 2008 allekirjoittamaan YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia koskevaan yleissopimukseen, jonka mukaan vammaisilla henkilöillä on oikeus valita, miten, missä ja kenen kanssa he asuvat.

Helsingissä Sofianlehdon laitoshoito lopetettiin vuonna 2014. Asukkaiden muutettua ryhmäkoteihin remontoitiin Sofianlehdon A-talo kehitysvammapoliklinikan, lyhytaikaisen asumisen ja osallisuutta edistävän toiminnan tarpeisiin.

Hallituksen tavoitteet toteutuvat Helsingissä muutaman viikon sisällä Killinmäen sulkiessa ovensa viimeisten asukkaiden muuttaessa sopiviksi katsottuihin paikkoihin kuka kaupungin ryhmäkoteihin kuka kauemmaksi maalle.

Killinmäki ei kuitenkaan pääse unohtumaan. Siitä on huolehtinut Killinmäen videoryhmä. Seppo Sinkkonen ja Markus Okkola ovat olleet ryhmässä tekemässä dokumentteja ja kerronnallisia lyhytelokuvia. Elokuvissa säilyy muisto Killinmäestä ja sen asukkaista. Vireillä on myös yhteistyö kaupunginmuseon kanssa siitä, mitä muuta laitosaikakauden historiasta tallennetaan.

Nyt kun päätähdet Seppo ja Markus ovat muuttanut Jätkäsaareen voimme jäädä odottamaan uusia urbaaneja lyhytelokuvia.

Kuvia Hampurinkujan asuntoryhmästä  
   

JAA