Nainen soittaa videopuhelua ja vilkuttaa.

Kotihoidossa testataan videopuheluita – omaiset voivat nyt soittaa läheisensä tablettiin

Kotihoidon asiakkailla on käytössään jo yli 1000 etähoitotablettia. Hoitajat ovat jo useamman vuoden voineet soittaa asiakkaiden tabletteihin videopuheluita. Nyt samaa mahdollisuutta on testattu omaisten kanssa toukokuusta alkaen ja kokemukset ovat olleet erittäin hyviä.

Videopuhelukokeilu toteutetaan yhteistyössä Palvelukeskus Helsingin kanssa.

Videopuhelut rikastuttavat yhteydenpitoa

Yksi kokeiluun osallistuneista on Mika Lindfors, joka oli toivonut videopuhelumahdollisuutta jo pidemmän aikaa. Nyt yhteydenpito iäkkääseen äitiin käy näppärästi ja helposti videopuheluna.

– Laitoin kaupungille palautetta ja toivoin tällaista mahdollisuutta. Palautteeseen vastattiin nopeasti. Minulle soitettiin ja kerrottiin suunnitteilla olevasta pilotista ja lähdin siihen mielelläni mukaan. Etenkin koronapandemian aikaan videopuhelut ovat olleet tosi tärkeitä, kun olemme muuten joutuneet pitämään etäisyyttä. Soittelemme äitini kanssa päivittäin, välillä jopa useammin, Lindfors kertoo.

– Alkuun soitin videopuheluita tietokoneella, mutta nyt soitan puhelimella. Näytän äidilleni usein videokuvaa sieltä missä olen. Näytän esimerkiksi maisemakuvia kesämökiltä tai puutarhasta. Nyt äiti on päässyt tutustumaan videon välityksellä myös uuteen lapsenlapseemme, joka on hänelle todella tärkeää, Lindfors iloitsee.

Soittomahdollisuus voidaan antaa kolmelle omaiselle

Kokeilun ajaksi kolmelle omaiselle voidaan myöntää käyttäjätunnukset etäsoittojärjestelmään, jonka kautta he voivat soittaa videopuheluita suoraan läheisensä etähoitotablettiin. Puhelut yhdistyvät ja päättyvät automaattisesti, eikä puheluun ei tarvitse erikseen vastata.

Kotihoidon asiakkaan pitää aina antaa lupa tunnusten myöntämiselle.

– Tosi hienoa, että myös veljeni ja lapseni voivat soittaa isoäidille. Lapseni matkustavat paljon ja olisihan se hienoa, jos he koronaviruksen laannuttua voisivat soittaa videopuheluita isoäidilleen esimerkiksi Pariisista ja näyttää hänelle Eiffel-tornia. Videopuhelut tuovat tosi paljon sisältöä äidin arkeen, Lindfors pohtii.

Videopuhelukokeilu jatkuu ainakin kesän yli – mukaan mahtuu vielä

Kokeilua jatketaan kesän yli ja sen jatkoa arvioidaan viimeistään syksyllä. Kokeilusta tehdään myös tutkimus.

– Olemme saaneet kokeilusta todella hyvää palautetta sekä asiakkailta että omaisilta. Asiakaspalautteiden lisäksi viestinnän opiskelija Katja Kinnunen tekee kokeilusta opinnäytetyötä, josta saamme tärkeää lisätietoa kokeilun arvioimiseksi, erityissuunnittelija Markitta Karvinen Palvelukeskus Helsingistä kertoo.

Muiden tyytyväisten tavoin myös Lindfors toivoo, että kokeilu saa jatkoa. Hän kannustaa kaikkia omaisia kokeilemaan videopuheluita.

– Kannatan ehdottomasti kokeilun jatkoa ja suosittelen tunnusten hakemista kaikille omaisille! Tämä on loistava lisä yhteydenpitoon. Puhelun aikana näen äitini ja piristyksen lisäksi se luo turvallisuutta myös minulle. Näen, että äitini on kunnossa ja hän on esimerkiksi pukeutunut kunnolla. Äitini usein innostuu videopuheluista ihan eri tavalla kuin perinteisistä puheluista, Lindfors kertoo.

– Kokeiluun voivat osallistua sellaiset omaiset, joiden läheinen on jo kotihoidon asiakas ja etähoitotabletin käyttäjä. Lisätietoja voi kysyä kotihoidon työntekijöiltä tai meiltä Palvelukeskus Helsingistä numerosta 09 310 70 701. Uusia käyttäjiä mahtuu vielä hyvin mukaan, Karvinen vinkkaa.

 

Kuva: Pexels