Koronavirustartuntoja myös Helsingin sote-ammattilaisilla – asiakkaita suojataan kaikin mahdollisin tavoin

Koronavirustartuntoja on todettu myös Helsingin sosiaali- ja terveystoimen työntekijöillä. Tämä on ollut odotettavissa epidemian levitessä. Tartunnan saaneita on ollut tähän mennessä 17. Sosiaali- ja terveyspalveluissa työskentelee noin 14 000 ammattilaista.

Ammattilaisten tartuntoja on ollut muun muassa kolmessa seniorikeskuksessa, kotihoidossa, yhdessä sairaalassa ja kotisairaalassa.

Osa tartunnan saaneista on jo parantunut ja osa karanteeneista päättynyt.

Karanteenista ilmoitetaan aina henkilökohtaisesti

Tartunnan saanut työntekijä haastatellaan huolellisesti ja tartuntatautilääkärit arvioivat, ketkä ovat mahdollisesti altistuneet tartunnalle. Altistuneet asetetaan karanteeniin ja sairastunut eristykseen.

Altistuneille ilmoitetaan karanteenista aina henkilökohtaisesti. Jos kyseessä on esimerkiksi ikääntynyt asumispalvelujen asukas, altistumisesta kerrotaan henkilökohtaisesti myös hänen läheisilleen.

”Koska altistuneita työntekijöitä on ikääntyneiden ympärivuorokautisessa palvelussa, olemme siirtäneet työntekijöitä vähemmän kiireisistä palveluista avuksi ikääntyneiden palveluihin”, toimialajohtaja Juha Jolkkonen kuvaa tilannetta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä testataan herkästi ja jatkossa yhä enemmän.

Asiakasta suojataan koronavirustartunnalta

Altistuneiden asiakkaiden ja potilaiden vointia seurataan tehostetusti. Kaikissa toimipisteissä, erityisesti ikääntyneiden ja vammaisten palveluissa, kiinnitetään erityistä huomiota asiakkaan suojaamiseen tartunnalta.

Sosiaali- ja terveystoimi on antanut STM:n ja THL:n linjausten mukaisesti henkilöstölleen ohjeet, kuinka asiakkaita ja itseä suojellaan koronatartunnalta.

Yksittäisistä tartunnoista ei tiedoteta

Tietosuojasyistä yksittäisistä tartunnoista ei tiedoteta julkisuuteen. Käytäntö on sama kuin muissakin sairaustapauksissa. Työnantaja ei voi kertoa yksittäisen henkilön sairastumisesta tai hänen terveystiedoistaan.

Jos karanteeni on niin laaja, että se aiheuttaa merkittäviä muutoksia asiakkaiden palveluihin, siitä viestitään, kuitenkin niin, että yksittäiset sairastuneet eivät ole tunnistettavissa. Näin toimittiin aiemmin esimerkiksi helsinkiläisten koulujen kohdalla.