Uuden neuvontapalvelun numero on 09 310 10024. Puhelinnumerossa palvellaan helsinkiläisiä arkisin kello 7–20.

Koronavirusneuvonta helsinkiläisille arkisin numerossa 09 310 10024

Helsinki on käynnistänyt maanantaiaamuna 2.3. kaupunkilaisille tarkoitetun koronaviruspuhelinneuvonnan.

Palvelu on tarkoitettu helsinkiläisille, jotka kokevat altistuneensa koronavirukselle tai jotka oireiden perusteella arvelevat saaneensa tartunnan. Numeroon voi soittaa myös, jos omaisen altistuminen tai oireet huolettavat.

Uuden neuvontapalvelun numero on 09 310 10024. Puhelinnumerossa palvellaan helsinkiläisiä arkisin kello 7–20.

"Haluamme tarjota helsinkiläisille nopean ja helpon tavan kysyä ja saada tietoa, jos koronavirustartuntaan liittyvät asiat askarruttavat. Samalla toivomme, että muut terveyspalvelujen kontaktikanavat eivät kuormittuisi", terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kertoo.

"Yleisesti ottaen helsinkiläisillä ei ole tällä hetkellä koronaviruksen osalta syytä huoleen. Tilanne Helsingissä on mahdollisen koronavirustartunnan osalta turvallinen," Lukkarinen jatkaa.

Iltaisin kello 20 jälkeen ja viikonloppuisin helsinkiläisiä neuvoo koronavirustartuntaan liittyvissä asioissa Päivystysapu, p. 116 117.

Puhelu koronavirusneuvontaan maksaa normaalin puhelun verran.

Kuulovammaiset voivat koronavirusasioissa ottaa yhteyttä  

  • puhelimitse tulkin välityksellä. Tulkkauspalveluista löytyy lisää tietoa esimerkiksi tältä Kelan sivulta: Vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelu. Tulkkauspalvelun etäpalvelu on käytössä ma–pe klo 8–16.
  • Muina aikoina yhteyttä voi ottaa kaupungin sähköisen asioinnin kautta (asiointi.hel.fi) valitsemalla Terveydenhuollon lomakkeet > Yhteys terveysasemalle. Yhteydenottoon vastataan mahdollisimman pian, viimeistään seuraavana arkipäivänä.  
  • Yhteyttä voi ottaa myös täyttämällä Omaolo-palvelussa (omaolo.fi) yleisen oirearviokyselyn ja kertomalla avun tarpeen kiireellisyyydestä. Omaolosta saa tarvittaessa lääketieteellisesti kiireellisissä asioissa yhteyden ammattilaiseen vuorokauden ympäri.
  • Valtakunnallisesta Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonnasta saa neuvontaa myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Neuvonta on auki arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Usein kysyttyä koronaviruskaranteenista

Sunnuntaina kerrottiin, että pääkaupunkiseudulla on todettu viisi koronavirustartuntaa. Tartunnalle altistuneiden jäljitystä on tehty ja noin 150 ihmistä on asetettu kotikaranteeniin. Kaikki tartunnan saaneet voivat hyvin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraa valtakunnallista ja kansainvälistä tilannetta ja antaa ohjeita tartuntojen ehkäisyssä (www.thl.fi). THL:n sivuilla on myös koottu kysymyksiä ja vastauksia uudesta koronaviruksesta

Tullaanko karanteeniin asetetut testaamaan?
Testataan mikäli oireita ilmenee. Oireettomien testaaminen ei anna luotettavia tuloksia tartunnasta.

Miten toimitaan, jos altistuneita tulee lisää?
Jos altistuneita tulee Helsingissä lisää, muuttuneeseen tilanteeseen reagoidaan Helsingin kaupungilla lisäämällä toimenpiteitä ja hoitokapasiteettia.

Onko Helsingissä valmius reagoida, jos altistuneita tulee lisää?
Helsingillä on kapasiteettia reagoida tilanteen vaatimalla tavalla.

Miksi lähipiiriä ei aseteta karanteeniin?
Lähipiiri ei ole karanteenissa koska he eivät ole olleet lähikontaktissa tartunnan saaneeseen, toisin kuin karanteeniin asetettu. Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei ole tartuttava. Tartunnan saamisesta siihen, että potilas voi tartuttaa muita, on viivettä. Tämä takia altistuneen, mutta oireettoman henkilön omaisten ei kannata rajata elämäänsä. Mikäli altistunut alkaa oireilla, tutkitaan, onko kyse koronaviruksesta. Tutkimustulosten perusteella karanteenia laajennetaan tarpeen mukaan lähiomaisiin. Tätä ennen lähiomaiset eivät tartuta muita.

Miten kotikaranteenissa olevat käyvät koulua?
Jos lapsi on karanteenissa, niin koulutehtävien tekemiseen ohjeistetaan Wilman kautta.

Kuka korvaa ansionmenetyksen, jos joudun olemaan pois töistä karanteenin vuoksi?
Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa, kun työntekijä on määrätty olemaan poissa työstään jonkin tartuntataudin, esimerkiksi koronaviruksen, leviämisen estämiseksi. Alle 16-vuotiaan huoltajalla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin eikä huoltaja voi siksi tehdä työtä.
Lue lisää tartuntapäivärahasta Kelan sivuilta

Lue myös

Uutista on päivitetty 2., 3., 4. , 5., 11. ja 12.3. Uutisen loppuun on lisätty kysymyksiä ja vastauksia.