Katkaistaan koronan tartuntaketjut yhdessä – ilmoita tartunnanjäljityksessä tarvittavat tiedot verkossa

Jos olet käynyt koronavirustestissä ja sinulla on todettu koronavirustartunta, saat tiedon tartunnasta tekstiviestillä. Saat myös tekstiviestin, jossa on linkki sähköiseen lomakkeeseen. Lomakkeella epidemiologinen toiminta kerää tietoa sinulle altistuneista henkilöistä sekä muuta tärkeää tietoa, joka auttaa tartunnanjäljityksessä. Lomakkeen käyttö edellyttää suomi.fi –tunnistautumista.

Jos käytät Koronavilkku-sovellusta, saat tekstiviestillä avauskoodin pian lomakkeen palauttamisen jälkeen. Koronavilkku-koodi on voimassa 4 tuntia, joten tarkkailethan saamiasi tekstiviestejä. Koodin sisältäviä tekstiviestejä lähetetään klo 8-20.

Ilmoittamalla verkossa tartunnanjäljityksessä tarvittavat tiedot ja Koronavilkkua käyttämällä nopeutat oleellisesti tartuntaketjujen katkaisemista.

Jos et voi ilmoittaa tartunnanjäljityksessä tarvittavia tietoja verkossa verkkolomakkeella tai jos verkkolomakkeen tietojen perusteella saamasi avauskoodi ehtii vanhentua, saat Koronavilkun avauskoodin viimeistään tartunnanjäljittäjän puhelun yhteydessä.

Tekstiviestillä saamasi lomake koskee vain tartunnanjäljitystä. Jos tarvitset apua koronaviruksen aiheuttamiin oireisiin, soita koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (joka päivä klo 8-18). Jos koronavirusneuvonta on kiinni etkä voi odottaa oireidesi vuoksi seuraavaan päivään, soita Päivystysapuun, p. 116 117.

Testitulokset tulevat nopeasti

Tällä hetkellä jopa 2 500 helsinkiläistä varaa päivittäin koronavirustestiajan Omaolo-palvelusta (omaolo.fi) tai soittamalla koronaneuvontaan. Testiajan saa samalle päivälle ja testitulos tulee keskimäärin vuorokaudessa. Testin käyneistä 4-5 prosentilla todetaan tartunta.

Koronavirustestissä kannattaa siis käydä herkästi, jos sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita.

Lisätietoa

kuva Kimmo Brandt