Vauva lepäilee äidin olkapäällä perhekeskustyöpajassa. Kuva: Nina Björklund

Kallion perhekeskusta suunnitellaan yhdessä asiakkaiden kanssa

Lasten iloinen ääntely täytti neuvotteluhuoneen, kun asiakkaat osallistuivat Kallion tulevan perhekeskuksen suunnitteluun. Kaikille avoimen kutsun myötä mukaan tuli kymmenisen kaupunkilaista antamaan arvokkaan panoksensa, myös lapset oli kutsuttu paikalle.

Työpajassa ideoitiin uuden perhekeskuksen visuaalista ilmettä, odotustiloja ja opasteita, kalusteita sekä liikkumista. Työpajassa kerättiin myös toiveita perhekeskuksen toimintaan ja oheispalveluihin liittyen.

”Työpaja oli tuottelias ja tuotti kymmeniä hyviä, myös erittäin toteuttamiskelpoisia ajatuksia, joita voimme jatkotyöstää suunnittelussa. Ideoita tuli sekä toiminnan että tilojen suhteen”, iloitsee projektikoordinaattori Miriam Tepora.

Työpajan vetäneen palvelumuotoilija Mira Grönlundin mukaan hienoja ajatuksia ja ideoita saatiin niin opasteisiin, toimintaan kuin visuaaliseen ilmeeseen liittyen. Asiakkailta tuli ehdotuksia muun muassa värien käytöstä sekä lattiaan maalatuista opastenauhoista, esteettömyydestä, viihtyisyydestä, kahvilasta ja sisäpihan käytöstä.

”Tunnelma työpajassa oli innostunut ja osallistujat olivat motivoituneita osallistumaan suunnitteluun. Saimme runsaasti tuoreita ideoita”, Mira Grönlund kertoo.

Osallistujille tarjottiin työpajassa välipalaa sekä kiitokseksi elokuvaliput tärkeästä työstä.
”Asiakkaiden panostus pajaan oli merkittävä”, Miriam Tepora kiittelee.

Kallion perhekeskuksen suunnittelutyöpajan osallistujia pöytien ääressä suunnittelemassa uutta perhekeskusta. Kuva: Virpi Velin


Kohti Kallion perhekeskusta

Kallion perhekeskusta suunnitellaan täyttä vauhtia, valmista tulee vuoden 2019 aikana. Kallion entisen terveysaseman tiloihin rakennetaan täyden palvelun perhekeskus, jossa saman katon alla tarjotaan perheiden ja lasten sekä nuorten sosiaali- ja terveyspalvelut. Uudesta keskuksesta saa näin ollen äitiys- ja lastenneuvolapalveluiden lisäksi esimerkiksi fysioterapia-, puheterapia- ja lasten suun terveydenhuollon palveluja. Samasta palvelupisteestä on saatavilla lasten ja perheiden palveluja aina ehkäisevistä palveluista erityispalveluihin. Näin turvataan perheille kokonaisvaltainen ja tarpeen mukainen tuki.

Lisäksi perhekeskukseen jalkautuu työntekijöitä muista palvelukeskuksista asiakkaan tarpeen mukaan, kuten aikuissosiaalityöstä tai aikuisten päihde- ja mielenterveyspalveluista. Kotiin tarjottavia palveluja ovat esimerkiksi lapsiperheiden kotipalvelu ja sosiaaliohjaus sekä perhetyö.

Helsingin ensimmäinen perhekeskus avattiin viime vuonna Itäkeskukseen, myös Vuosaaressa on perhekeskuspalveluja.


Uutinen on julkaistu 30.5 ja päivitetty 31.5: lisätty kuvakooste työpajatyöskentelystä.