Lapsia hiekkalaatikolla päiväkoti Pikkuprinssin pihalla.

Helsinkiläisissä päiväkodeissa lapsilla vain muutama koronavirustartunta kevään aikana

Koko kevään aikana koronavirustartuntoja on todettu vain neljällä päiväkotilapsella ja 31 työntekijällä. Tartuntoja on ollut yhteensä 27 päiväkodissa. Altistumisten vuoksi karateeniin asetettiin 408 henkilöä. Heistä 212 oli päiväkotilapsia ja 196 työntekijöitä.

Helsingin alueen 475 päiväkodissa on yhteensä 27 951 lasta. Kaupungin päiväkodeissa on 24 162 lasta ja yksityisissä 3 789 lasta.

Toukokuussa päiväkotien koronavirustilanne rauhoittui. Toukokuun aikana koronatapauksia oli vain kolmessa päiväkodissa ja viimeisinkin 11. toukokuuta. Viimeiset altistuneiden karanteenit päättyivät 25. toukokuuta.

Kahden lapsen tartunnat tapahtuivat perhepiirissä. Kahden muun lapsen tartuntuntojen lähde jäi epäselväksi. Kolmessa päiväkodissa todettiin henkilökunnan kesken jatkotartuntoja. Näistä kussakin oli yksi tai kaksi tapausta.

”Päiväkodeissa oli koronarajoitusten aikana lapsia noin 20 prosenttia normaalimäärästä. Kun rajoitukset purettiin, niin tartuntojen määrä pysyi kuitenkin edelleen matalalla tasolla. Päiväkotiin ei tultu sairaana, ja vältimme ryhmien yhdistelyä. Emme myöskään sulkeneet yksiköitä, ja toiminnassa oltiin erityisen tarkkana hygieniasta”, kertoo kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen.

”Vaikka tilanne onkin rauhallinen on edelleen todella tärkeätä kiinnittää huomioita hygieniaan ja muihin koronaohjeisiin, esimerkiksi aikuisten välisiin turvaväleihin. Oireisena ei saa jatkossakaan mennä  päiväkotiin ja ensimmäisten, lievienkin oireiden ilmaannuttua on syytä mennä heti koronavirustestiin”, toteaa terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen.

”Näytteenottoon pääsy on nyt nopeaa ja helppoa ja tulokset saadaan nopeasti. Vaikka oireet loppuisivat, päiväkotiin saa palata aikaisintaan kun negatiivinen testitulos on tullut”, Lukkarinen lisää.

Kuva: Olli Turunen / Helsingin kaupungin aineistopankki