Malmin terveysaseman kyltti terveysaseman edustalla.

Helsinkiläiset käyvät koronavirustestissä hyvin ahkerasti

Viime viikolla Helsingissä tehtiin 2 843 koronatestiä. Viikko oli koko korona-ajan neljänneksi vilkkain. Myös tämä viikko on jatkunut vilkkaana.

Koronavirustilanne on pysynyt kevääseen nähden rauhallisena. Viime viikolla 17 helsinkiläisellä todettiin tartunta ja tapaukset painottuivat viikon ensimmäisille päiville. Sittemmin uusia tartuntoja on todettu päivätasolla vain yksittäisiä tai ei ollenkaan.

”On hienoa havaita, että testiin hakeudutaan herkästi ja vastuullisesti. Taustalla ei näytä kuitenkaan olevan koronaa vaan ilmeisimmin muita hengitystiesairauksia ja jonkin verran heinänuhaa. Korona voi olla oireiltaan moninainen ja alkuvaiheessa muistuttaa muita sairauksia. Yksikään testi ei siis ole turha”, toteaa terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen.

”Testaamistakin tärkeämpää on toki se, että koronavirustartuntoja ehkäistään kaikin keinoin arjessa ja myös kesällä. Lisäksi on oleellista muistaa, ettei negatiivinen koronatesti poissulje tartuntaa. Oireisen tulee jäädä kotiin ja välttää kaikkia kontakteja”, Lukkarinen lisää.

Koko kevään ja alkukesän aikana Helsingissä on tehty lähes 40 000 testiä koronaviruksen varalta.

Omaolo.fi:n oirearvio hyvin suosittu

Helsinkiläiset ovat löytäneet hyvin myös omaolo.fi-verkkopalvelun, jossa voi tehdä oirearvion ja josta voi saada tarpeen mukaan testiajan. Omaolo.fi:n käyttömäärä on kasvanut viime aikoina. Omaolon oirearvion kautta testiajan on saanut tällä viikolla yli 150 asiakasta päivässä.

Omaolo.fi:n lisäksi helsinkiläisiä palvelee arkipäivisin koronaneuvontapuhelin, p. 09 310 10024, ja muina aikoina Päivystysapu, p. 116 117. Tarpeen vaatiessa sekä omaolosta että koronavirusneuvonnasta ohjataan testiin. Testauspaikkoina ovat drive-in-pisteet Meilahdessa ja Malmilla sekä Stoa Itäkeskuksessa.

”Toissa viikolla avattu Helsingin oma lisänäytteenottopiste Malmilla on saanut hyvän vastaanoton. Avaamme seuraavaksi pisteen Luoteis-Helsinkiin, jotta hakeutuminen on helppoa koko Helsingin alueelta. Näytteenottokapasiteetti on riittänyt, ja kasvatamme sitä tarpeen vaatiessa. Seuraamme hyvin tarkasti tilanteen kehittymistä”, kertoo terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen.

Kuva: Marja Väänänen / Helsingin kaupungin aineistopankki.

Uutiseen lisätty 10.7. tieto koko kevään ja alkukesän testausten määrästä.