Vanhempi henkilö katselee ohjelmaa tabletilta.

Helsinki tarjoaa kuntoutusta ikäihmisille television välityksellä

Helsingin sosiaali- ja terveystoimi on mukana Koti TV-kokeilussa. Kokeilun aikana erityisesti ikääntyneille helsinkiläisille tarjotaan liikunnallista etäkuntoutusta, muistikuntoutusta ja opetuksellista ohjelmaa arkisin klo 11‒13. TV-kanava on maksuton ja sen avulla halutaan tukea ikäihmisten hyvinvointia.

Antennitalouksissa Koti TV näkyy kanavapaikalla 33. Koti TV:n lähetyksiä voi katsoa suorana lähetyksenä myös verkossa, osoitteessa www.kotitv.fi. DNA:n kaapelitalouksissa lähetyksiä voi seurata kanavapaikalla 66.

‒ Koronavirus on pakottanut meidät sulkemaan muun muassa palvelukeskuksemme. Haluamme kuitenkin tarjota ikääntyneille mielekästä tekemistä päiviin ja tukea heidän hyvinvointiaan. Siksi lähdimme kokeiluun mukaan, Helena Venetvaara, palvelualueen johtaja kertoo.

Kanavan ohjelmatarjontaa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan ainakin kotihoidossa, seniorikeskuksissa ja palvelutaloissa. TV-kanavan ohjelmisto täydentää korona-aikana kasvanutta etäpalveluiden tarjontaa.

‒ Tarjoamme jo nyt paljon esimerkiksi erilaista etäkuntoutusta ja kulttuuritoimintaa. Tämä kokeilu on yksi uusi lisä palvelutarjontaamme, Venetvaara taustoittaa.

‒ Palvelusta kannattaa kertoa omille varttuneemmille ystäville ja läheisille. TV-kanava voi tuoda mukavasti rytmiä arkipäivien ohjelmaan, Venetvaara kertoo.

Koti TV:n ohjelmat on suunniteltu ja tuotettu yhdessä ikäihmisten kuntoutuksen ja etäoppimisen ammattilaisten kesken. Harjoituksissa on huomioitu ikäihmisten toimintakyvyn eri tasot. Aamun ensimmäiset ohjelmat keskittyvät liikunta- ja muistikuntoutukseen. Iltapäivisin tarjolla on kulttuuria ja opetusta eri aiheista, kuten historiasta tai kielistä.

Ruotsinkielisiä lähetyksiä on maanantaisin ja perjantaisin klo 10‒11.

Koti TV-kokeilu jatkuu kesäkuuhun 2021. Jatkoa arvioidaan kokemusten perusteella keväällä.

Mistä kuntoutusohjelman kanava löytyy?

Koti TV löytyy antennitalouksissa television kanavapaikalta 33 ja DNA:n kaapelitalouksissa kanavapaikalta 66. Useimmat televisiot etsivät uudet kanavat automaattisesti ilman, että katsojan tarvitsee tehdä mitään. Jotkin televisiot tai digiboksit saattavat kuitenkin vaatia kanavien virittämisen uudelleen. Kanavan virittämisen voi tehdä manuaalisesti tai antaa vastaanottimen tehdä sen automaattisesti.

Ohjeet kanavahaun tekemiseksi löytyvät Digitan internet-sivuilta  www.digita.fi/kanavahaku. Lisäksi neuvoa kanavan asennukseen saa maksullisesta Digita Infosta arkisin maanantaista perjantaihin klo 8.00‒16.00, p.  020 411 7676 ja sähköpostitse osoitteesta info@digita.fi. Puhelun hinta Digita Infoon on lankapuhelimesta 8,35 senttiä puhelulta sekä 6 senttiä minuutilta. Matkapuhelimesta puhelun hinta on 8,35 senttiä puhelulta sekä 17,17 senttiä minuutilta. Palveluun jonotus on maksullinen.

Apua voi kysyä myös Koti TV:n omasta neuvontanumerosta, joka palvelee arkisin klo 10‒12 numerossa 050 551 4066. Puhelun hinta määräytyy soittajan liittymäsopimuksen mukaisesti.

Kuva: Katja Tähjä