Puun lehvästöä Lauttasaaressa.

Helsinki jatkaa varautumista kotihoidon mahdolliseen työtaisteluun

Ammattijärjestö Tehy ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ovat ilmoittaneet nelipäiväisestä lakosta Helsingin eteläisessä kotihoidossa 20.-23.9.

Työtaistelu on poikkeuksellinen, sillä se kohdistuu kotihoidon palveluun, jossa on hyvin haavoittuvassa asemassa olevia asiakkaita. Järjestöt ovat aiemmin rajanneet lakkojen ulkopuolelle hengen ja terveyden suojelemiseksi tarvittavan työn. Nyt järjestöt ovat päättäneet, että suojelutyötä ei ole käytettävissä.

Kotihoidon asiakkaiden hengen ja terveyden turvaamiseksi Helsingin kaupunki teki Helsingin käräjäoikeudelle turvaamistoimihakemuksen 16.9. Kaupunki vaati, että käräjäoikeus kieltää järjestöjä aloittamasta lakkoa.

Helsingin käräjäoikeus hyväksyi kaupungin hakemuksen 19.9. ja kielsi lakon aloittamisen sakon uhalla. Kaupunki odottaa nyt järjestöjen päätöstä, peruvatko järjestöt lakon.

Eteläinen kotihoito toimii Lauttasaaressa, Töölössä, Viiskulmassa ja Vironniemessä. Alueella on yli 800 asiakasta. Heistä lähes 350 tarvitsee välttämätöntä palvelua päivittäin (1–4 kotikäyntiä vuorokaudessa).

“Otamme yhteyttä asiakkaisiin, joiden palveluihin mahdollinen lakko vaikuttaa. Suunnittelemme yhdessä asiakkaiden ja heidän läheistensä kanssa, miten välttämättömät palvelut turvataan lakon aikana. Teemme kaiken voitavamme taataksemme asiakkaidemme turvallisuuden, mikäli lakko alkaa”, sanoo eteläisen palvelualueen johtaja Helena Venetvaara.

Jos lakko alkaa, päivitämme tähän uutiseen tilannekatsauksen joka iltapäivä 19.-23.9.

Päivitetty 19.9.2022 klo 16.53: Lisätty tieto käräjäoikeuden päätöksestä

Kuva: Virpi Velin