Kuva huolipainikkeesta

Oletko huolissasi ikääntyneestä? Paina nappia ja tee sähköinen huoli-ilmoitus verkossa

Oletko huolissasi naapurisi tai läheisesi pärjäämisestä? Vaikuttaako sinusta, että naapurisi on usein eksyneen oloinen, eikä hän pukeudu säänmukaisesti?

Helsinki on ottanut käyttöön uuden sähköisen huoli-ilmoituksen, jonka kautta kuka tahansa voi ilmaista huolensa iäkkäästä helsinkiläisestä henkilöstä.

Jos kyseessä on terveydentilaan liittyvä ongelma, terveysneuvonta auttaa 24/7 numerossa 09 310 10023 ja ohjaa tarvittaessa hoitoon. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita 112.

Huoli-ilmoituksen tekeminen on välittämistä

Huoli-ilmoitus löytyy Seniori-infon verkkosivulta, osoitteesta www.hel.fi/seniorit. Ilmoituksen voi täyttää suomeksi ja ruotsiksi. 

Ilmoitus kannattaa tehdä, jos olet huolissasi ikäihmisestä ja koet, ettei hän kykene itse hankkimaan apua tai ymmärrä avun tarvettaan. Ilmoitus kannattaa tehdä matalalla kynnyksellä. Ajattelemme, että huoli-ilmoituksen tekeminen on välittämistä, neuvontapäällikkö Minna Nummi painottaa.

Suosittelemme kuitenkin, että asiasta puhuttaisiin aina ensin ikääntyneen kanssa. Jos keskustelu ei ole mahdollista, huoli-ilmoituksen voi silti tehdä, Minna jatkaa.

Seniori-infon asiantuntijat ottavat huoli-ilmoitukset käsittelyyn arkipäivisin, mahdollisimman pian ilmoituksen saapumisesta. Ikääntyneeseen ollaan aina yhteydessä ja hänen tilanteensa ja tarpeensa selvitetään, tarvittaessa yhdessä omaisten kanssa.

– Ilmoituksen tarkoituksena on varmistaa, että ikääntynyt saa tarvitsemansa huolenpidon ja avun, Minna kertoo.

 Ymmärrettävästi ilmoituksen tekijää voi kiinnostaa miten asia etenee, mutta sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisilla on vaitiolovelvollisuus emmekä voi kertoa jatkotoimenpiteistä, Minna jatkaa.

Kuntalaisten toiveet huomioon

Huoli-ilmoitusta on kehitetty kuntalaisilta saatujen palautteiden perusteella. Uusi sähköinen ilmoitus on aiempaa helpompi täyttää ja sille on oma symboli, joka on suunniteltu yhteistyössä ikääntyneiden kanssa.

Huoli-ilmoituksen lisäksi Seniori-infon sivuille avautui suojattu sähköpostiyhteys. Suojattuun sähköpostiin voi kirjoittaa esimerkiksi henkilötunnisteita tai kuvailla tilannetta aiempaa tarkemmin.

– Sähköpostiyhteys on tarkoitettu uusille asiakkaille ja heidän omaisilleen, joilla ei vielä ole kaupungin vanhuspalveluista omaa työntekijää, Minna kertoo.

Seniori-infoon voi olla yhteydessä myös puhelimitse maanantaista perjantaihin kello 915 numerossa 09 310 44556.