Katunäkymä Töölöstä. Kuvituskuva.

Helsingissä koronavirustartuntoja ravintoloissa ja vaihto-opiskelijoilla

Helsingissä on todettu useita koronavirustartuntoja ravintoloissa ja lyhytaikaisessa opiskelijavaihdossa olevilla opiskelijoilla. Opiskelijat ovat viettäneet aikaa ennen tartunnan toteamista helsinkiläisissä ravintoloissa ja saattaneet altistaa ravintoloiden muita asiakkaita. Kaikkia mahdollisia altistuneita ei ole vielä tavoitettu.

Opiskelijat ovat viettäneet aikaa ennen tartunnan toteamista 26. - 29.1. Old Irish Pubissa, 20.1. ja 27.1. ravintola Maxinessa sekä 22.1. El Patron yökerhossa.  

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on ollut yhteydessä näihin ravintoloihin ja antaa niille määräykset tartuntatautilain mukaisten velvoitteiden noudattamisesta.

”Ravintoloiden tarkastuskäynneillä emme kuitenkaan ole havainneet puutteita, eikä perusteita ravintoloiden sulkemiselle ainakaan toistaiseksi ole”, kertoo Riku-Matti Lehikoinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. ”Määräyksellä haluamme korostaa, että rajoituksia ja vaatimuksia muun muassa turvaväleistä ja hygieniakäytännöistä on ehdottomasti noudatettava.”

Tähän mennessä 25 vaihto-opiskelijaa on saanut koronavirustartunnan ja altistuneita on noin 70. Opiskelijoilla ei ollut Koronavilkkua käytössä.

Helsingissä on tällä hetkellä reilut 500 ulkomaista opiskelijaa lyhytaikaisessa vaihdossa.

Kaikkia mahdollisia altistunteita ei ole vielä tavoitettu. Sen vuoksi edellä mainittuina aikoina kyseisissä ravintoloissa olleita asiakkaita kehotetaan tarkkailemaan vointiaan ja hakeutumaan koronavirustestiin heti, jos lieviäkin oireita ilmenee.

Koronavirustartunnan oireita ovat lämpöily, kuume, yskä, päänsärky, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, pahoinvointi, ripuli ja poikkeava väsymys.

Helsinkiläiset ja Helsingissä asuvat voivat tehdä koronavirusoirearvion osoitteessa Omaolo.fi. Omaolo-palvelu antaa toimintaohjeet ja neuvoo tarvittaessa varaamaan ajan koronavirustestiin. Testiin voi varata ajan myös koronavirusneuvonnasta, p. 09 310 10024 (ma - su klo 8 - 18).

”Olemme tarjonneet kohdettuja testejä ja neuvontaa vaihto-opiskelijoille”, epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi kertoo.

”Ymmärrän, että varsinkin nuoret haluavat viettää aikaa yhdessä. Nyt olisi kuitenkin hyvä välttää tapaamisia isoissa porukoissa ja muistaa koronaan liittyvät varotoimet, kuten maskin käyttö, turvavälit ja käsi- ja yskimishygienia”, Sanna Isosomppi jatkaa.


Kuva: Helsingin kaupungin materiaalipankki / Aki Rask