Suutarilan fiksu hammashoitola

Suutarilan hoitolassa hammashoitoa kehitetään asiakaslähtöisempään ja kokonaisvaltaisempaan suuntaan. Suutarilassa starttasi syyskuussa Fiksu hoitola -hanke, joka jatkuu vuoden 2021 loppuun asti.

Kerralla enemmän


”Hankkeemme tavoitteena on hoitaa kerralla enemmän siten, että hoitoepisodi olisi mahdollisimman tiivis, eikä pitkittyisi”, kommentoivat Fiksu hoitola -hankkeen koordinaattorit ts. ylihammaslääkäri Telle Salmela ja ts. osastonhoitaja Tuire Laitinen (kuvassa yllä). 

Minkälaisin keinoin kuljetaan kohti hyviä tavoitteita? 

”Asiakkaiden hoitosuunnitelmaan sisältyy jatkohoitoaikojen ja hoitoepisodin suunnittelu siten, että potilaan hoito saadaan valmiiksi mahdollisimman lyhyen ajan sisällä perustuen potilaan hammaslääketieteelliseen hoidon tarpeeseen.”, Tuire ja Telle kertovat. 

Hankkeessa kokeillaan ryhmäkirjoja, jolloin hoitohenkilöstö siirtyy huoneesta toiseen ja asiakas pysyy paikoillaan. Näin potilas saa hoitokäynnillään palvelua moniammatillisesti.  

Suutarilan kokeiluhoitolassa asiakas saattaa joutua odottamaan hoitokäyntinsä alkamista hetken pidempään kuin tavallisesti. Näin voidaan hoitaa kerralla enemmän ja asiakkaan hoito saadaan kokonaisuutena aiemmin valmiiksi. 

”Toivomme asiakkailta sitoutumista siihen, että hoito toteutetaan kokonaisuudessaan Suutarilan hammashoitolassa, mutta myös ohjaus palvelusetelillä yksityiselle palveluntuottaja-hammaslääkärille on mahdollista.”

”Tärkeintä on hoidon vaikuttavuus ja asiakkaan saama terveyshyöty”, Tuire ja Telle kiteyttävät.   

Uusi kokeilu suunniteltu yhdessä henkilöstön kanssa

 Hankehoitolaa kartoitettaessa Suutarilan hammashoitolan henkilöstö innostui hankkeen asiakaslähtöisistä tavoitteista. Henkilöstö on ilmaissut halunsa sitoutua hankeen toteutukseen ja uusiin toimintamalleihin ja heidän kanssaan on pidetty yhteistoimintakokoukset ja henkilökohtaiset keskustelut.

 

Kuvassa Suutarilan hammashoitolan ammattilaisia: hammashoitaja Mirjam Murtomäki (vas.), hammaslääkäri Juha Kemppainen ja suuhygienisti Johanna Ruponen.  Heidän mielestään fiksun hoitolan toiminta on lähtenyt mukavasti käyntiin. Yhteistyö on sujunut hyvin.  

Fiksussa hoitolassa ammattilaisten yhteistyö on tiiviimpää. Samalla käynnillä asiakasta hoitaa yleensä normaalia useampi hoitolan työntekijä. Ensin hammaslääkäri tekee esimerkiksi suun ja hampaiden tarkastuksen. Sitten suuhygienisti poistaa hammaskiveä. Lopuksi hammashoitaja neuvoo hampaiden harjaukseen ja muuhun suuhygieniaan liittyvissä asioissa.

Ajanvaraus Suutarilan hammashoitolaan

Fiksu hoitola -hanke voidaan toteuttaa rajoitetulla asiakasmäärällä. Tämän vuoksi Suutarilan hammashoitolaan ei ajoittain voida ottaa uusia asiakkaita.

Suutarilan kokeiluhammashoitolan aikoja voi varata suun terveydenhuollon keskitetyn ajanvarauksen kautta.

Suun terveydenhuollon ajanvaraus palvelee ma‒to klo 7‒18 ja pe klo 7‒15, p. 09 310 51400. Jatkossa myös sähköinen asiointi voi olla mahdollista.

Suutarilan hammashoitola palvelee osoitteessa Seulastentie 11, 00740 Helsinki.

Fiksu hoitola -hankkeessa on mukana Helsingin kumppanina Karviaisen perusturvakuntayhtymä.