Epidemia on taittumassa Helsingin hoivakodeissa – osa karanteeneista on jo purettu

Hoivakodeissa havaittiin asukkailla ensimmäiset koronavirustartunnat maaliskuun lopulla. Tähän mennessä 36 ryhmäkodissa (12 %) on todettu tartuntoja. Näistä ryhmäkodeista noin puolesta karanteeni on jo voitu purkaa.

Koronavirustartuntoja on ollut epidemian alusta lähtien 132 asukkaalla, mikä on 3 prosenttia kaikista Helsingin hoivakotien asukkaista. Asukkaista 80 on menehtynyt covid-19-tautiin. Osa heistä on menehtynyt hoivakodissa ja osa sairaalassa.

Tällä hetkellä koronavirustartuntoja on 15 hoivakodissa. Tartuntoja on sekä Helsingin kaupungin omissa että ostopalveluyksiköissä.

Jotta koronavirustartunnat havaitaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, Helsingissä on testattu joidenkin ryhmäkotien kaikki asukkaat ja työntekijät. Testauksia on tehty erityisesti niissä ryhmäkodeissa, joissa on ollut useampia tartunnan saaneita asukkaita.

"Kuluneen viikon aikana epidemia on taittunut niin, että ryhmäkotien karanteeneja on päästy purkamaan 15 yksikössä, ja asukkaat ovat päässeet liikkumaan oman huoneensa ulkopuolellekin. Tämä on tärkeää, jotta asukkaiden arki on aktiviista ja heidän toimintakykynsä säilyy", sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Seija Meripaasi toteaa.

"Etsimme koko ajan uusia tapoja, joilla omaiset voisivat pitää yhteyttä läheisiinsä epidemiasta huolimatta. Meillä on esimerkiksi käytössä treffipointteja, joissa omaiset voivat ikkunan läpi seurustella läheisensä kanssa puhelimitse", Meripaasi jatkaa.

Helsingissä on omia ja ostopalvelutuottajien hoivakoteja 79, ja niissä on 290 erillistä ryhmäkotia. Asukkaita hoivakodeissa on yhteensä noin 4 400.