Iäkäs nainen juo kahvia.

Arki jatkuu seniorikeskuksissa erilaisista rajoituksista huolimatta – postikortit ovat toivottu piristys arkeen

Koronaviruspandemia on vaikuttanut laajasti seniorikeskusten ja palvelutalojen toimintaan. Muun muassa omaisten vierailut on kielletty ja kaikenlainen harrastus- ja ryhmätoiminta on supistunut huomattavasti. Asukkaiden arjen piiri on pienentynyt, mutta tilanteeseen on sopeuduttu melko hyvin.

– Läheisten, puolisoiden, isien, äitien ja isovanhempien vointi ymmärrettävästi huolettaa. Omaisten yleisin kysymys meillekin on, miten minun omaiseni voi. Myös asukkaat huomaavat tilanteen ja mieli voi joinain päivinä olla vähän maassa, Sari Hedman, Kinaporin seniorikeskuksen johtaja kertoo.

– Haluamme kuitenkin painottaa, että oli tilanne mikä tahansa tai tuli mitä vaan, me emme jätä ketään yksin. Kaikki asukkaat hoidetaan. Heidän hyvinvointinsa on meille ykkösprioriteetti, Maritta Haavisto, Roihuvuoren seniorikeskuksen johtaja jatkaa.

Millaisia rajoituksia seniorikeskuksissa on tehty?

Rajoitusten vuoksi asukkaiden arki keskittyy tällä hetkellä pitkälti omaan ryhmäkotiin ja huoneeseen.

– Päivät ja arki eivät ole enää niin tapahtumarikkaita kuin aiemmin. Olemme joutuneet muun muassa lopettamaan yhteiset ruokailut ja tapahtumat, kieltämään vierailut, kalustamaan oleskelutiloja uudelleen ja poistamaan sohvia turvavälien kasvattamiseksi. Hoitajat suojautuvat ja pyrkivät myös pitämään turvaväliä mahdollisuuksien mukaan. Yritämme kuitenkin ihan kaikkemme, että asukkaiden elämänlaatu on hyvää, Sari painottaa.

– Kaikki tekemämme suojatoimet näkyvät asukkaille ja omaisille ja ne ovat tarpeen, vaikka suojavarusteet saattavat joskus ihmetyttää asukkaita. Hoitajat tekevät työtä isolla sydämellä ja se näkyy myös suojainten takaa, Sari ja Maritta pohtivat.

Toimintaohjeet tartunnan varalle ovat selvät

Asukkaiden hyvinvointia ja terveydentilaa seurataan seniorikeskuksissa ja palvelutaloissa tarkkaan. Kaikki toimipisteet ovat saaneet tarkat ohjeistukset siitä, miten heidän tulee toimia, jos jollakin asukkaalla epäillään koronavirustartuntaa.

– Meillä on selkeät toimintaohjeet koronavirustartuntojen varalle. Me teemme todella tarkkaa asukkaiden oireseurantaa ja suhtaudumme tilanteeseen todella vakavasti. Suojautumiseen kiinnitetään paljon huomioita, Maritta kertoo.

Arkeen on tarjolla monenlaista piristystä

Erilaisista rajoitustoimenpiteistä ja muuttuneesta arjesta huolimatta asukkaiden arkea pyritään piristämään monin eri tavoin.

– Asukkaamme pääsevät edelleen ulkoilemaan ja järjestämme heille uudenlaista tekemistä. Ketään ei jätetä yksin vain sänkyyn makaamaan tai lukita huoneeseen. Esimerkiksi viime viikolla kulttuuriohjaajamme luki keskusradion kautta saamiamme kirjeitä ja postikortteja asukkaille. Me kuuntelimme niitä yhdessä kyyneleet silmissä, Maritta kertoo.

– Myös esiintyvät taiteilijat ovat tarjonneet apuaan ja he ovat esiintyneet ulkona siten, että asukkaat ovat voineet seurata esitystä parvekkeelta. Viimeksi meille tarjottiin sirkusesitystä, Sari kertoo.

Omaiset voivat olla asukkaisiin yhteydessä monenlaisin eri tavoin – erityisesti kaivataan postikortteja ja kirjeitä

Omaiset voivat esimerkiksi soittaa asukkaille tai käydä heidän kanssaan videopuheluita Skypen tai Teamsin kautta. Videopuheluista on kuitenkin sovittava erikseen hoitajien kanssa.

 – Omaisia käy myös ikkunan ja parvekkeen alla tervehtimässä. He näkevät toisensa ja juttelevat samalla puhelimitse. Tämäkin on mahdollista ja jos tätä haluaa kokeilla, voi olla yhteydessä omaisensa hoitajaan, Sari ja Maritta kertovat.

Omaiset voivat toimittaa asukkaille halutessaan myös erilaisia ruokia tai kukkalähetyksiä. Hoitajat noutavat lähetykset ulko-oven takaa.

Ennen kaikkea seniorikeskuksiin ja palvelutaloihin kuitenkin toivotaan postikortteja ja kirjeitä. Niitä saa lähettää sekä tutuille että tuntemattomille.

– Lähettäkää meille paljon kirjeitä ja kortteja! Ne ovat etenkin muistisairaille todella tärkeitä, sillä niitä voi koskea ja niihin voi aina palata myöhemmin uudelleen, Sari ja Maritta toivovat.


Kuva: Aku Isotalo