Hyvä käsihygienia auttaa välttämään hengitystieinfektioita

Ajankohtaista tietoa uudesta koronaviruksesta

Kiinan Wuhanissa on todettu epidemia, jonka aiheuttajaksi on tunnistettu uusi koronavirus. Sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä ja hengenahdistus.

Monien sairastuneiden oireet ovat olleet lieviä, mutta joukossa on ollut myös vakavasti sairastuneita. Suurin osa tapauksista on todettu Kiinassa, valtaosa Wuhanissa.

Suomessa on varmistettu tällä hetkellä (30.1. klo 9.00) yksi tautitapaus Kiinasta Lappiin saapuneella matkailijalla.

Epäiletkö tartuntaa

Suomessa on tällä hetkellä runsaasti kausi-influenssaa, jonka oireet ovat hyvin samanlaiset kuin uuden koronaviruksen. Oleellinen erottava tekijä on altistuminen koronavirukselle.

Jos olet matkustanut uuden koronaviruksen epidemia-alueella (Wuhanin kaupunki ja mahdollisesti Hubein maakunta) ja sinulle tulee kuumetta yli 38 astetta, yskää ja hengenahdistusta 14 vuorokauden kuluessa alueelta lähdön jälkeen, ota puhelimitse yhteyttä terveydenhuollon toimipisteeseen.

Soita ensin terveydenhuollon toimipisteeseen

Voit soittaa terveysasemalle tai Päivystysapuun p. 116 117/24 h. Saat puhelimessa terveydenhuollon ammattilaiselta ohjeet hoitoon hakeutumisesta.

Jos olet matkustanut epidemia-alueella eikä sinulla ole Suomeen saavuttuasi taudinkuvaan kuuluvia oireita, ei erityisiin toimiin ole tarvetta.

Paras tapa torjua tartunta on pestä kädet

Helpoin tapa torjua hengitystieinfektioita, kuten kausi-influenssa ja uutta koronavirustakin, on huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

Yski oikein – älä tartuta muita!

  • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat.
  • Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
  • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Tilannetta seurataan aktiivisesti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraa tilannetta ja antaa tarvittaessa ohjeita tartunnan välttämiseksi (www.thl.fi).

Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Seppo Laakso (kuvaa muokattu uutista varten).

Uutinen julkaistu 31.1., tuoreutettu 5.ja 14.2.

JAA