Rokottaja ja rokotettava rokotuspisteellä.

5–11-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien helsinkiläisten koronarokotukset alkavat lauantaina 18.12.

Koronarokotuksen saavat seuraavaksi riskiryhmiin kuuluvat 5–11-vuotiaat, joiden sairaus tai tila voi lisätä vaikean koronataudin riskiä tai koronainfektio voi pahentaa lapsen perussairauden oireita. Rokotuksen saa Jätkäsaaren koronarokotuspisteeltä ilman ajanvarausta lauantaina 18.12. klo 10-16.

Rokotettavat 5-11-vuotiaiden riskiryhmät

Nyt rokotettaviin ryhmiin kuuluvat lapset, joilla on seuraava sairaus tai tila:

 • elinsiirto tai kantasolusiirto
 • voimakas immunosuppressiivinen hoito tai voimakas immuunivajaustila 
 • krooniset keuhkosairaudet
 • osa lasten sydänsairauksista
 • krooninen munuaissairaus
 • vaikea krooninen maksasairaus
 • ylipaino, ISO-BMI vähintään 30, lisätietoa täällä
 • lastenneurologiset potilaat, joilla on hengitysvaje ja/tai lisääntynyt infektioherkkyys
 • Downin oireyhtymä
 • tyypin 1 ja 2 diabetes
 • säännöllistä lääkitystä vaatima astma. Ryhmään kuuluvat lapset, joilla on käytössä päivittäinen hoitava astmalääkitys. Hoitavan lääkityksen tulee olla pitkäkestoinen niin, että sitä käytetään yhtäjaksoisesti vähintään 6 kuukauden ajan.

Lapsen kuuluminen yllä mainittuihin riskiryhmiin tulee pyydettäessä osoittaa rokotuspisteellä. Tämän voi osoittaa sairaskertomuksen kopiolla tai Omakanta-palvelusta poimitulla tiedolla.

Kattavammat tiedot 5-11-vuotiaiden lasten riskiryhmistä löytyy sivuilta koronarokotus.hel.fi.

Rokotukset porrastetaan lauantaina sukunimen mukaan

Rokotus annetaan Jätkäsaaren rokotuspisteellä osoitteessa Tyynenmerenkatu 6 L3. Jotta rokotuspisteelle ei muodostu ruuhkaa toivomme, että lapset tuodaan rokotukseen sukunimen mukaan aakkosjärjestyksessä seuraavasti:

Sukunimen ensimmäinen kirjain Rokotusaika la 18.12.
A–H klo 10–11
I–K klo 11–12
L–O klo 12–13
P–S klo 13–14
T–U klo 14–15
V–Ä klo 15–15.45

Huoltajan suostumus alaikäisen rokottamiselle

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Asia arvioidaan tapauskohtaisesti.

Jos lapsi ei kykene itse päättämään rokotuksestaan tai hän ei halua itse päättää asiasta, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Suostumus tehdään tällä suostumuslomakkeella.

Jos lapsi tulee rokotukseen vain toisen huoltajan kanssa, niin poissaolevalta huoltajalta tulee olla allekirjoitettu suostumuslomake. Suostumuslomakkeen voi tulostaa THL:n verkkosivuilta täällä.

5–11-vuotiaille tarjotaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

Koronarokotuksia annetaan myös 21.12.

Jos lasta ei pysty tuomaan rokotukseen lauantaina 18.12., niin rokotukseen voi tulla myös tiistaina 21.12. klo 15.30-18 Jätkäsaaren (Tyynenmerenkatu 6 L3) ja Myllypuron (Myllypurontie 1) rokotuspisteille.

Riskiryhmiin kuuluvat 5-11-vuotiaat lapset saavat 21.12. jälkeen koronarokotuksia perhekeskuksista. Perhekeskuksien rokotuksista tiedotetaan myöhemmin lisää.

Toinen koronarokotusannos

Toinen koronarokotusannos nyt lauantaina 18.12. rokotettaville, eli 5-11-vuotiaille riskiryhmäläisille, annetaan ilman ajanvarausta Jätkäsaaren koronarokotuspisteellä lauantaina 29.1. klo 10-16.

Lisätietoja

Kuva: Virpi Velin