Sibelius soi Helsingin puissa

14.04.2015 17:02

Helsingin kaupungin rakennusvirasto osallistuu Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoteen tarjoamalla säveltäjämestarin musiikkia luonnossa viiden kotimaisen puulajin luona. 

Alun perin puiden piti hiljentyä jo viime vuoden lopussa, mutta niille on nyt saatu jatkoaikaa vuoden 2017 loppuun asti.

Puut ovat kuusi, mänty, koivu, haapa ja pihlaja. Sibelius on säveltänyt kullekin näistä puista ihastuttavat pianokappaleet. Luonto oli suuren säveltäjämme ikuinen innoittaja.

Soivia puita on yhteensä kahdeksassa puistossa. Puistot ovat Kaivopuisto (Eira), Hesperian puisto (Töölö), Sibeliuksen puisto (Töölö), Itsenäisyydenpuisto (Oulunkylä), Ullaksenpuisto (Vuosaari), Meilahden arboretum (Meilahti), Seurasaari ja Keskuspuiston Maunulanpuisto. Näissä kaikissa puistoissa on viisi puuta merkitty laatalla, jossa on QR-koodi.

Koodi luetaan älypuhelimen QR-koodilukija -sovelluksen avulla. Puhelimen tai tabletin näytölle avautuu musiikkitiedosto, josta voi kuunnella kyseisen puun nimikkokappaleen. Kuusen alla kuunnellaan kuusimusiikkia, koivun alla soi koivukappale jne. Näin ihmiset saavat kokea luonnossa Sibeliuksen tulkinnan rakkaista, tutuista puistamme.

Pianokappaleet on levylle soittanut pianisti Folke Gräsbäck ja ne on valittu projektiin BIS musiikkikustantamon luvalla The Sibelius Edition kokoelmasta. Musiikista maksetaan luonnollisesti myös tekijänoikeusmaksut. Puiden paikat löytyvät rakennusviraston puisto-sivustolta, täältä >>.

Tutustu myös Sibeliuksen juhlasivustoon, täällä >>.

Lisätietoja: projektipäällikkö Elina Nummi, rakennusvirasto, puh. 050 388 1410


QR-koodi eli ruutukoodi on kaksiulotteinen kuviokoodi. Se eroaa yksiulotteisesta viivakoodista siten, että se sisältää informaatiota sekä vaaka- että pystysuunnassa. QR on lyhenne sanoista Quick Response. Niin kuin nimi kertoo, koodin sisältö on purettavissa ja luettavissa nopeasti.
Yleisin käyttökohde on informaation välittäminen mobiiliin päätelaitteeseen. Koodin avulla kameralla ja verkkoyhteydellä varustettu päätelaite, esim. puhelin, ohjautuu helposti haluttuun verkko-osoitteeseen (URL). Koodiin voidaan sisällyttää mitä tahansa merkkejä, mutta hyvä yleinen käyttötapa on sisällyttää siihen verkko-osoite.
Matkapuhelimilla QR-koodeja luetaan erillisillä sovelluksilla, jotka voi asentaa matkapuhelimeen joko puhelimen valmistajan (esim. Nokia ja Apple) tai puhelimen käyttöjärjestelmän (esim. Android) sovelluskaupan kautta. Windows Phone -puhelimissa QR-koodilukija on osa käyttöjärjestelmää. Lähde: Wikipedia.

JAA